ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρώτη εκδήλωση Glutenfree World Day στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης στις 16 Μαΐου, διοργανώνεται σήμερα, στην Αθήνα, η εκδήλωση  Glutenfree World Day. Πρόκειται για μία εκδήλωση  για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη και τις οικογένειές τους, όπου θα μπορέσουν
Η πρώτη εκδήλωση Glutenfree World Day στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης στις 16 Μαΐου, διοργανώνεται σήμερα, στην Αθήνα, η εκδήλωση Glutenfree World Day. Πρόκειται για μία εκδήλωση για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη και τις οικογένειές τους, όπου θα μπορέσουν να απολαύσουν μία ολόκληρη ημέρα χωρίς γλουτένη με πιάτα δημιουργίας γνωστών σεφ.

Την εκδήλωση οργανώνει η εταιρεία Dr. Schär με την υποστήριξη της εταιρείας CANA, με τον πανελλήνιο Σύλλογο «Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη» και το Σύλλογο «Δράση για την Κοιλιοκάκη».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, όπου αναμένεται να παρεβρεθούν περίπου 700 άτομα, θα υπάρξουν διαλέξεις από γαστρεντερολόγους και διατροφολόγους.

Τον Μάιο, σε πολλές χώρες τις Ευρώπης διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κοιλιοκάκης. Ο βασικός σκοπός της συγκεκριμένης μέρας, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση γύρω από την κοιλιοκάκη και της διατροφής χωρίς γλουτένη.

Η Dr. Schär συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις οργανώνοντας τις εκδηλώσεις Glutenfree World Day σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Παράλληλα με τον ενημερωτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης αναφορικά με την κοιλιοκάκη, οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχουν ως σκοπό να συγκεντρώσουν τους πάσχοντες έτσι ώστε να τους παρουσιάσουν πόσο απλή και απολαυστική μπορεί να είναι η ζωή χωρίς γλουτένη.

Σχετικά με την κοιλιοκάκη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 100-200 ανθρώπους πάσχει από κοιλιοκάκη. Από τους περίπου 80.000 πάσχοντες βάσει στατιστικής, μόλις οι περίπου 3.000 έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι συνεχίζουν να υφίστανται καθημερινά τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης. Η εκδήλωση της κοιλιοκάκης μπορεί να ξεκινήσει στην βρεφική ηλικία με την εισαγωγή της γλουτένης στη διατροφή του παιδιού. Η κοιλιοκάκη ωστόσο ενδέχεται να εκδηλωθεί και σε ενήλικες καθώς και να παραμείνει αδιάγνωστη για αρκετό καιρό, καθώς ορισμένες φορές τα συμπτώματα ενδέχεται να μην είναι ξεκάθαρα.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει μόνο μία θεραπεία για την κοιλιοκάκη. Αυτή είναι η δια βίου αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη. Οι πάσχοντες δεν μπορούν να καταναλώσουν σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη καθώς και παράγωγά τους και σε καμία μορφή. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται και σε τυποποιημένα προϊόντα καθώς η γλουτένη μπορεί να περιέχεται σε αρκετά από αυτά. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές όπως αλεύρι από καλαμπόκι, φαγόπυρο ή ρύζι. Συνιστάται η κατανάλωση κρέατος, ψαριών, φρούτων και λαχανικών, αυγών και ειδικών προϊόντων χωρίς γλουτένη όπως αυτά της Dr. Schär (αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, αλμυρά και γλυκά σνακ).

Κοιλιοκάκη: Μόνη λύση η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης

Δυσανεξία στη γλουτένη: Οι 21 τροφές – δηλητήριο