ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Inception μπορεί να γίνει πραγματικότητα…

Εικόνες όμοιες με αυτές που είδαμε στη δημοφιλή ταινία Inception με πρωταγωνιστή το Λεονάρντο Ντι Κάπριο μπορεί σύντομα να γίνουν πραγματικότητα, καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να προκαλέσουν «τεχνητά όνειρα», επεμβαίνοντας στην εγκεφαλική λειτουργία.

Το Inception μπορεί να γίνει πραγματικότητα…

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Neuroscience δείχνει ότι τα συνειδητά όνειρα είναι δυνατό να επιτευχθούν εάν εφαρμοστεί μια συγκεκριμένη συχνότητα ηλεκτρικού ρεύματος στον εγκέφαλο την ώρα που κοιμόμαστε.

Τα συνειδητά όνειρα χαρακτηρίζονται από μια κατάσταση συνειδητότητας που επιτρέπει στο άτομο να αναγνωρίζει ότι βρίσκεται σε όνειρο και μπορεί να ελέγξει την εξέλιξη της ιστορίας που εκτυλίσσεται σε αυτό.

Πρόκειται λίγο-πολύ για το σενάριο στο οποίο βασίστηκε η ταινία Inception.

inception

Στα συνειδητά όνειρα «ξυπνάμε» μέσα στο ίδιο το όνειρο και μπορούμε, για παράδειγμα, να πετάξουμε κατά βούληση ή να επέμβουμε στο φανταστικό κόσμο που βρίσκεται γύρω μας.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 27 άτομα που δεν είχαν αναφέρει εμπειρίες συνειδητού ονείρου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έπειτα από 3 λεπτά αδιάκοπου ύπνου REM (το στάδιο του ύπνου που εμφανίζονται τα περισσότερα όνειρα), οι ερευνητές εφάρμοσαν ήπιας έντασης εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα στο κρανίο των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν το ρεύμα στο πρόσθιο και κροταφικό τμήμα του εγκεφάλου, καθώς τα υψηλής συχνότητας εγκεφαλικά κύματα γάμμα που εντοπίζονται στις περιοχές αυτές συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση των συνειδητών ονείρων.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά την εγκεφαλική διέγερση, οι εθελοντές δήλωσαν πως «ξύπνησαν» μέσα στο όνειρο.

Η διέγερση σε συχνότητα 40 hertz οδήγησε σε αύξηση της δραστηριότητας των κυμάτων γάμμα και φαίνεται να προκάλεσε τα συνειδητά όνειρα. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν συγκεκριμένες επιδράσεις στα συνειδητά όνειρα, όπως έντονη συνειδητότητα (γνώση ότι το άτομο βρίσκεται σε όνειρο) και έλεγχος στην εξέλιξη του ονείρου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης δηλώνουν πως τα προκλητά συνειδητά όνειρα μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματική τεχνική στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες.