ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Solidarity Now: Καταφύγιο για τους Θεσσαλονικείς

Τρείς μήνες λειτουργίας συμπλήρωσε το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη και ήδη 363 άομα έχουν περάσει την πόρτα του αναζητώντας δωρεάν ιατρική ή νομική υποστήριξη.

Solidarity Now: Καταφύγιο για τους Θεσσαλονικείς

Το Κέντρο εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2014 από το Solidarity Now και αντιλαμβανόμενο τις αυξημένες –εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης- ανάγκες των σύγχρονων πολιτών στους τομείς της Υγείας και Νομικής υποστήριξης, σε στενή συνεργασία με δύο ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, την ΑΡΣΙΣ (www.arsis.gr) και την PRAKSIS (www.praksis.gr), προσφέρει δωρεάν νομικές και ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2014, 171 άτομα έλαβαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας, μέσω του ιατρικού τμήματος που λειτουργεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης. Αντίστοιχα, 196 άτομα αναζήτησαν νομική συμβουλευτική υποστήριξη από τη νομική υπηρεσία που λειτουργεί στο Κέντρο.

Ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται στο Κέντρο για δωρεάν ιατρική υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση ακολουθεί μια σταθερά αυξητική πορεία κάθε μήνα.

Ιατρική Υπηρεσία:

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, 171 άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων που δεν είχαν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ωφελήθηκαν από την ιατρική υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης. Οι εν λόγω πολίτες, στο σύνολό τους ανασφάλιστοι, έλαβαν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τους επαγγελματίες ιατρούς της ΜΚΟ PRAKSIS.


Σημειώνεται πως μεταξύ των επισκεπτών του Κέντρου Αλληλεγγύης, συμπεριλαμβάνονται και άτομα που διαγνώσθηκαν με ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζουν συστηματικής και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον (π.χ. νεοδιαγνωσθέντες με κάποια μορφή καρκίνου). Με την άμεση συμβολή του Κέντρου Αλληλεγγύης, οι εν λόγω ασθενείς εντάχθηκαν άμεσα σε κάποιο πρόγραμμα θεραπείας και συστηματικής ιατρικής παρακολούθησης.

Νομική Υπηρεσία

Αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του έτους, 196 άτομα επισκέφτηκαν το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας νομική συμβουλευτική υποστήριξη. Συγκεκριμένα, οι συνεργάτες της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ ανέλαβαν συνολικά 268 νομικές υποθέσεις. Η πλειοψηφία των νομικών υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης αφορούσε ζητήματα αλλοδαπού δικαίου (20%), καθώς και κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας (19%), ενώ η ζήτηση για παροχή νομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για ζητήματα ασφαλιστικά, ποινικού δικαίου, καθώς και ρύθμισης χρεών από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα ήταν ιδιαιτέρως υψηλή.

Η Εύη Παπαθεοδώρου, Διευθύντρια του Κέντρου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε: «Η έως τώρα πορεία του πρώτου Κέντρου Αλληλεγγύης του Solidarity Now στη Θεσσαλονίκη μάς εμψυχώνει, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και να προσφέρουμε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της χώρας. Από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του, το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη αγκάλιασε όλους όσοι χρειάζονται στήριξη, προάγοντας τα δικαιώματά τους και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους».

Το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη αποτελεί το πρώτο τέτοιου είδους Κέντρο του Solidarity Now στην Ελλάδα, ενώ ήδη από τον Απρίλιο, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης στην Αθήνα (στην πλατεία Βικτωρίας). Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό του Solidarity Now, μέσα στους προσεχείς μήνες, προγραμματίζονται τα εγκαίνια του τρίτου κατά σειρά Κέντρου Αλληλεγγύης στη χώρα μας, εντός του Δήμου Αθηναίων.

Το Κέντρο Αλληλεγγύης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Βαλαωρίτου, Λέοντος Σοφού 26 και Εγνατία, 1ος όροφος.

Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-17:00 και παρέχει υποστήριξη κατόπιν ραντεβού (τηλ. 2310-50 10 30 & 50 10 40).