ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα επικίνδυνα μικρόβια που επιβιώνουν στα αεροπλάνα

Τον κίνδυνο από τη μόλυνση των επιβατών των αεροπλάνων από μικρόβια και ιούς οι οποίοι είναι ιδιαίτερα απειλητικοί για τη ζωή, αποκαλύπτει επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Auburn στις ΗΠΑ.

Τα επικίνδυνα μικρόβια που επιβιώνουν στα αεροπλάνα

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο «ΑBC News», η έρευνα έδειξε ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να επιβιώσουν στις καμπίνες των αεροπλάνων πάνω από μία εβδομάδα.

Εστίες μικροβίων είναι το «μπράτσο» της αεροπορικής θέσης, το πλαστικό τραπεζάκι, το μεταλλικό έμβολο της τουαλέτας αλλά και τα παράθυρα των αεροσκαφών.

Στις συγκεκριμένες επιφάνειες του αεροσκάφους ανιχνεύτηκαν, μεταξύ άλλων, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (ιός MRSA), το E. Coli, που προκαλεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα, ο ιός της γρίπης και ο νοροϊός.

«Οι περισσότεροι τους ιούς κατάφεραν να επιβιώσουν για αρκετές ημέρες», επισημαίνει ο Τσαρλς Γκέρμα, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε συστήσει στις αεροπορικές εταιρείες να καθαρίζουν σχολαστικά τα αεροσκάφη μεταξύ των πτήσεων.

Για τον καθηγητή Κρίστοφερ Όλ, ειδικό σε θέματα μολυσματικών ασθενειών από το Ιατρικό Κέντρο «Wake Forest Baptist Medical Center» που συμμετείχε στην έρευνα, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να στραφούν σε υλικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες τα οποία είναι πιο εύκολο να καθαριστούν από κάποια άλλα.

«Η καθαριότητα είναι σημαντική αν σκεφθεί κανείς πως είναι πρακτικά αδύνατο να αποστειρώσουμε τις καμπίνες των αεροσκαφών», προσθέτει.