ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαστάσεις επιδημίας από νέο είδος κουνουπιού

Ο μεταδιδόμενος αυτός ιός από τα κουνούπια έχει μολύνει 62.000 άτομα από τον Δεκέμβριο στην Καραϊβική. Η εμφάνιση του ιού στο αμερικανικό έδαφος δεν έκανε καμία έκπληξη στους ειδικούς. Δεν ήταν παρά θέμα χρόνου η εμφάνισή του.

Διαστάσεις επιδημίας από νέο είδος κουνουπιού

Ο αφρικανικός αυτός ιός έχει ήδη «κατακτήσει» την Ασία και τον Ατλαντικό και πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις (την εμφάνιση των δύο βασικών φορέων- τα κουνούπια Aedes aegypti και Aedes albopictus-, την θερμοκρασία και την υγρασία που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό τους, τις πυκνοκατοικημένες περιοχές και τους τουρίστες που έφτασαν άρρωστοι σε αυτές τις περιοχές) τώρα μπορεί να φτάσει και πέρα από τον Ατλαντικό.

Ο ιός chikungunya χαρακτηρίζεται από έντονο και υψηλό πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις, πονοκέφαλο και πόνους σε όλο το σώμα. Χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαλύνουμε τον πόνο των ασθενών με παρακεταμόλη. Κάποιες φορές ο ιός μετατρέπεται σε χρόνια πάθηση με επίμονους και σφοδρούς πόνους και αναπηρία.

Τον περασμένο Δεκέμβρη ο ιός κατάφερε να εισβάλει στο αμερικανικό έδαφος από το γαλλικό νησί Saint-Martin. Ένας ταξιδιώτης κατέφθασε άρρωστος στο νησί όπου και τον τσίμπησε ένα κουνούπι, φορέας του ιού chikungunya. Έτσι μεταφέρθηκε ο ιός και σε άλλους. Όπως δηλώνουν και οι ειδικοί από την στιγμή που ο ιός κατάφερε να «εγκατασταθεί» σε μια περιοχή είναι δύσκολο να εξαληφθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα: Αμελητέος ο κίνδυνος δάγκειου πυρετού στο Μουντιάλ της Βραζιλίας

Εξαπλώνεται νέος επικίνδυνος ιός στην Καραϊβική

Έρευνα: Αμελητέος ο κίνδυνος δάγκειου πυρετού στο Μουντιάλ της Βραζιλίας