ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφτιαξαν τεχνητά αιμοφόρα αγγεία με "τρισδιάστατη βιοεκτύπωση"

Το δαιδαλώδες σύστημα αγγείων του ανθρώπινου οργανισμού, το οποίο είναι υπεύθυνο για την μεταφορά πολύτιμων θρεπτικών ουσιών στα όργανα του σώματος μέσω του αίματος, ήταν ανέκαθεν μία μεγάλη ιατρική πρόκληση όσον αφορά την δυνατότητα να κατασκευαστούν τεχνητά αγγεία που να μπορούν να αντικαταστήσουν εκείνα που είναι προβληματικά σε ασθενείς.

Έφτιαξαν τεχνητά αιμοφόρα αγγεία με "τρισδιάστατη βιοεκτύπωση"

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το νοσοκομείο Brigham and Womens' Hospital (BWH) κατάφερε να δημιουργήσει τεχνητά αιμοφόρα αγγεία με μια περίπλοκη τεχνική τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης (3D bioprinting). Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lab on a Chip.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχικά μια συσκευή τρισδιάτατων βιοεκτυπώσεων για να παρασκευάσουν ένα πήκτωμα ινών αγαρόζης. Αυτό χρησίμευσε ως "μήτρα" για τα αιμοφόρα αγγεία. Στην συνέχεια επικάλυψαν το καλούπι αγαρόζης με ένα είδος ζελατίνης (υδρογέλη) σχηματίζοντας ένα περίβλημα, το οποίο στη συνέχεια ενισχύθηκε μέσω της μεθόδου των photocrosslinks.

Ο δρ Ali Khademhosseini, μηχανικός βιοϊατρικής, και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϋλικών του BWH, υποστηρίζει ότι η προσέγγισή αυτή "περιλαμβάνει την εκτύπωση των ινών αγαρόζης που γίνονται τα κανάλια των αιμοφόρων αγγείων. Αλλά αυτό που είναι μοναδικό για την προσέγγισή μας είναι ότι οι φυτικές ίνες που εκτυπώσαμε, είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μπορούμε να τις επεξεργαστούμε".

Οι ερευνητές ήταν σε θέση να κατασκευάσουν ολόκληρα δίκτυα με τέτοιους μικροδιαύλους/αγγεία, που έχουν διάφορα δομικά χαρακτηριστικά. Ήταν επίσης σε θέση να ενσωματώσουν επιτυχώς αυτά τα πλήρως λειτουργικά αγγεία μέσα σε μία ευρεία γκάμα υδροεγελών, όπως μεθακρυλιωμένη ζελατίνη ή πολυ-αιθυλενογλυκόλη.

"Στο μέλλον, η τεχνολογία τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μεταμοσχεύσιμων ιστών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, ή να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη φαρμάκων που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά", υποστηρίζει ο δρ Khademhosseini.

Διαβάστε επίσης:

Η βιταμίνη C κάνει πιο ασφαλή τα στεντ

Πώς θα καθαρίσετε τις αρτηρίες σας μετά από ένα λιπαρό γεύμα

Πρωτοποριακή συσκευή θα εντοπίζει τα επιθετικά καρκινικά κύτταρα

Τέλος στη μέτρηση σακχάρου με τρύπημα βάζει νέα συσκευή