ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαστάσεις επιδημίας πήρε ο κοκκύτης στην Καλιφόρνια

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αφού η εξάπλωση του κοκκύτη στον πληθυσμό της περιοχής είναι πλέον τόσο εκτενής, ώστε η ασθένεια χαρακτηρίζεται πλέον πως έφτασε σε διαστάσεις "επιδημίας", σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Διαστάσεις επιδημίας πήρε ο κοκκύτης στην Καλιφόρνια

Ο επικεφαλής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια, δρ Ron Chapman, ανακοίνωσε επισήμως ότι τα κρούσματα κοκκύτη τις τελευταίες δύο εβδομάδες έφτασαν τα 800 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στους 3.458 ασθενείς από τις αρχές του έτους.

Ο κοκκύτης, ή κοκκύτη, είναι "κυκλική νόσος" και κορυφώνεται κάθε τρία έως πέντε έτη. Η τελευταία έξαρση στην Καλιφόρνια συνέβη το 2010, όταν συνολικά 9.159 αναφέρθηκαν κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν ανησυχία για την υγεία των βρεφών, τα οποία είναι ακόμα πολύ μικρά για να εμβολιαστούν πλήρως και άρα παραμένουν πιο ευάλωτα σε σοβαρές και θανατηφόρες περιπτώσεις κοκκύτη.

Τα δύο τρίτα των περιστατικών με κοκκύτη ήταν παιδιά ηλικίας τεσσάρων μηνών ή νεότερα. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι βρεφών.

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis).

Σύμφωνα με το ελληνικό ΚΕΕΛΠΝΟ, η συχνότερη επιπλοκή τους κοκκύτη είναι η δευτεροπαθής πνευμονία η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου. Στις ΗΠΑ η επίπτωση της πνευμονίας είναι 11,8% σε βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Η κοκκυτική εγκεφαλοπάθεια είναι βαρύτατη επιπλοκή, προσβάλλει κυρίως βρέφη και κλινικά προβάλει με σπασμούς, αταξία, εστιακά νευρολογικά συμπτώματα και κώμα. Συμβαίνει σε ποσοστό 0,1% των βρεφών κάτω των 6 μηνών στις ΗΠΑ.

Άλλες λιγότερο σοβαρές επιπλοκές του κοκκύτη περιλαμβάνουν μέση ωτίτιδα, ανορεξία και αφυδάτωση. Τέλος λόγω της αυξημένης πίεσης δημιουργούνται κήλες, ρινικές επιστάξεις, πρόπτωση του ορθού και πνευμοθώρακας.

Η θνητότητα στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 0,2% (90% των θανάτων αφορούσαν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών που δεν είχαν ολοκληρώσει τη βασική σειρά εμβολιασμού). Κατά το έτος 2009 καταγράφηκαν παγκοσμίως 106.207 θάνατοι (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με DTP3 82%).