ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι σκοτώνει τους νέους σήμερα

Σχεδόν 180.000 νέοι έως 30 ετών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

Τι σκοτώνει τους νέους σήμερα

Αντιθέτως, πολύ λιγότερες είναι οι περιπτώσεις θανάτων από καρκίνο, καρδιοπάθεια, εκ γενετής ανωμαλίες, εγκεφαλικό και διαβήτη στις ηλικίες αυτές.

Η νέα έκθεση που δημοσιεύει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στο Lancet δείχνει ότι περισσότεροι νέοι χάνουν τη ζωή τους λόγω τραυματισμού ή υπερβολικής βίας παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Οι θάνατοι αυτοί οφείλονται κυρίως σε τροχαία, πτώσεις, ναρκωτικές ουσίες και ανθρωποκτονίες ή αυτοκτονίες με όπλο.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι για τους νέους έως 30 ετών οι τραυματισμοί και η βία οδηγούν σε περισσότερους θανάτους απ' ότι ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, οι εκ γενετής ανωμαλίες, το εγκεφαλικό και ο διαβήτης συνολικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, περίπου το 60% των θανάτων λόγω τραυματισμού ή βίας δεν ήταν προμελετημένοι, σχεδόν το 21% αποδίδονται σε αυτοκτονία και περίπου 20% σε ανθρωποκτονία.

Περισσότεροι από 33.000 θάνατοι οφείλονται σε τροχαίο και 33.000 ακόμη σε δηλητηρίαση. Περίπου 26.000 νέοι έχασαν τη ζωή τους λόγω πτώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου. Η ασφυξία, ο πνιγμός και η φωτιά ήταν η αιτία θανάτου για 13.000 νέους.

Η νέα έκθεση υπογραμμίζει ότι αυτός ο σημαντικός απολογισμός θανάτου δεν προκύπτει από φυσικά αίτια αλλά από παράγοντες που μπορούν να προληφθούν.

Διαβάστε επίσης:

Σκοτώνει 1 στους 10 ενήλικες και το έχουμε όλοι σπίτι μας
Όσο πιο πολύ την κοιτάμε τόσο πιο γρήγορα θα πεθάνουμε
Δείτε τι μπορεί να σας στερήσει έως και 5 χρόνια ζωής