ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο ποσοστό του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε τελικά! (video)

Πόσο ποσοστό του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε τελικά! (video)

Είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα έχετε ακούσει τη θεωρία ότι χρησιμοποιούμε μόλις το 10% του εγκεφάλου μας και άρα έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Ωστόσο, ο νευρολόγος Dr. Richard Cytowic καταρρίπτει αυτό το μύθο, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα το 90% του εγκεφάλου που υποτίθεται ότι «κοιμάται», επί της ουσίας σφύζει από λειτουργία.

Όπως εξηγεί, η γνωστή παρανόηση περί του «10%» ξεκινά από έναν επιστήμονα που έζησε τον 19ο αιώνα, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας στο μέγιστο δυνατό».

Στην πραγματικότητα, το υπόλοιπο 90% του εγκεφάλου χρησιμοποιείται στο να σχεδιάζουμε, να παίρνουμε αποφάσεις, να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες και να σκεφτόμαστε αφαιρετικά.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Dr. Cytowic, κάθε στιγμή χρησιμοποιούμε έως και το 16% των κυττάρων του εγκεφάλου μας και αυτό γιατί τόσο επιτρέπουν τα ενεργειακά μας αποθέματα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πυκνότητα νευρώνων σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο είδος, ωστόσο αυτό το 16% είναι που μας εμποδίζει από το να κάνουμε ταυτόχρονα δύο ασχολίες εξίσου καλά.

Δείτε στο βίντεο την παρουσίαση του Dr. Cytowic σε συνέδριο Ted-X στις ΗΠΑ

Πόσο ποσοστό του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε τελικά! (video)

BEST OF NETWORK