ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόσο ποσοστό του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε τελικά! (video)

Είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα έχετε ακούσει τη θεωρία ότι χρησιμοποιούμε μόλις το 10% του εγκεφάλου μας και άρα έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Πόσο ποσοστό του εγκεφάλου μας χρησιμοποιούμε τελικά! (video)

Ωστόσο, ο νευρολόγος Dr. Richard Cytowic καταρρίπτει αυτό το μύθο, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα το 90% του εγκεφάλου που υποτίθεται ότι «κοιμάται», επί της ουσίας σφύζει από λειτουργία.

Όπως εξηγεί, η γνωστή παρανόηση περί του «10%» ξεκινά από έναν επιστήμονα που έζησε τον 19ο αιώνα, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας στο μέγιστο δυνατό».

Στην πραγματικότητα, το υπόλοιπο 90% του εγκεφάλου χρησιμοποιείται στο να σχεδιάζουμε, να παίρνουμε αποφάσεις, να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες και να σκεφτόμαστε αφαιρετικά.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο Dr. Cytowic, κάθε στιγμή χρησιμοποιούμε έως και το 16% των κυττάρων του εγκεφάλου μας και αυτό γιατί τόσο επιτρέπουν τα ενεργειακά μας αποθέματα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πυκνότητα νευρώνων σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο είδος, ωστόσο αυτό το 16% είναι που μας εμποδίζει από το να κάνουμε ταυτόχρονα δύο ασχολίες εξίσου καλά.

Δείτε στο βίντεο την παρουσίαση του Dr. Cytowic σε συνέδριο Ted-X στις ΗΠΑ