ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο θάνατος του γονέα σε μικρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τα άτομα που χάνουν έναν από τους δύο γονείς τους κατά την παιδική τους ηλικία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν και οι ίδιοι πρόωρα τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS Medicine.

Ο θάνατος του γονέα σε μικρή ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Αναλύοντας στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανθρώπους και κάλυπταν περίοδο τεσσάρων περίπου δεκαετιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εμπειρία της απώλειας πριν την ενηλικίωση αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Ο κίνδυνος είναι υψηλός τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, ανεξαρτήτως ποιον από του δύο γονείς τους χάνουν. Επίσης, η αρνητική επίδραση της απώλειας ήταν εξίσου ισχυρή για ένα παιδί που χάνει κάποιον από τους δύο γονείς σε ηλικία 6 μηνών ή στην εφηβεία.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι το προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων είναι χαμηλότερο εάν έχουν βιώσει την απώλεια ενός παιδιού ή του συντρόφου. Λίγα είναι όμως τα ερευνητικά δεδομένα που αφορούν αντίστοιχες εμπειρίες στα μικρά παιδιά.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ώρχους στη Δανία, το Ινστιτούτο Καριλίνσκα στη Σουηδία και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας της Φινλανδίας. Τα δεδομένα αφορούσαν σε εκατομμύρια Δανούς, Σουηδούς και Φινλανδούς και κάλυπταν την περίοδο 1968 έως 2008.