ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παχυσαρκία: Ο πλανήτης επιστρατεύει την άσκηση & τα σχολεία «κουρεύουν» την γυμναστική

Παχυσαρκία: Ο πλανήτης επιστρατεύει την άσκηση & τα σχολεία «κουρεύουν» την γυμναστική

Μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία διεκδικεί η Ελλάδα: την ίδια στιγμή που έχει το θλιβερό «προνόμιο» των υψηλότερων ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, και σύμφωνα με τις έρευνες, τα ελληνόπουλα γυμνάζονται τις λιγότερες ώρες στην Ευρώπη, αποφασίζει να μειώσει τις ώρες γυμναστικής στα σχολεία!

Η απόφαση για μείωση των ωρών γυμναστικής στα σχολεία έρχεται μάλιστα ελάχιστους μήνες μετά από την έκθεση-καμπανάκι του ΟΟΣΑ, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα, από κοινού με την Ιταλία, τη Σλοβενία και τις ΗΠΑ, τις πιο προβληματικές χώρες όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία.

Η απόφαση έρχεται δε ελάχιστους μήνες μετά από τη δημοσιοποίηση άλλης έρευνας, σύμφωνα με την οποία, τα ελληνόπουλα υπολείπονται στη σωματική άσκηση, καθώς γυμνάζονται τις λιγότερες ώρες στην Ευρώπη σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

Παρά τις επιστημονικές μελέτες, που καταδεικνύουν ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, στους οποίους μπορεί να οφείλεται η παιδική παχυσαρκία -πλην βιολογικών αιτιών- είναι η έλλειψη σωματικής άσκησης, η επίσημη Πολιτεία βάζει «τρικλοποδιά» στις όποιες προσπάθειες για τόνωση της σωματικής δραστηριότητας των μαθητών. Μάλιστα οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την μείωση της σωματικής άσκησης στην παιδική και προεφηβική ηλικία, επιβεβαιώνονται από στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διατροφής και Επιδημιολογίας Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που βλέπουν περισσότερο από 3 ώρες τηλεόραση τις καθημερινές έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και περισσότερο σωματικό λίπος.

Και ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν στο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ασκούνται τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα, αντί να κλείσουμε τις οθόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή και να εντάξουμε στη ζωή τους την άσκηση, προκειμένου να τους εξασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον, περικόπτουμε και τις ώρες της σωματικής άσκησης και άθλησης στα σχολεία...

Την ίδια στιγμή μάλιστα, που σε διεθνές επίπεδο τα οργανωμένα κράτη έχουν «σηκώσει τη σημαία» του υγιεινού τρόπου ζωής για τα παιδιά, ενθαρρύνοντας τη σωματική άσκηση για δύο τουλάχιστον ώρες την ημέρα, τα ελληνικά σχολεία υποβαθμίζουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα.

 Διαβάστε ακόμη:

Μία ώρα μέτριας άσκησης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Πόνος στον αυχένα; Η άσκηση γυμναστικής που εξαφανίζει το αυχενικό

BEST OF NETWORK

PlusQueen