ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Έμπολα: 500.000 δολάρια από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την καταπολέμηση του ιού

Έκτακτη δωρεά ύψους $500.000 προκειμένου να συμβάλει στην παροχή έκτακτης βοήθειας προς τη μη κερδοσκοπική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org).

Ιός Έμπολα: 500.000 δολάρια από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την καταπολέμηση του ιού

Η δωρεά θα προσφέρει γενική υποστήριξη στις προσπάθειες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, βοηθώντας την οργάνωση να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Επιπλέον, μέρος της δωρεάς θα διατεθεί για την υποστήριξη κέντρων προσφύγων στην Αιθιοπία, τα οποία φιλοξενούν πρόσφυγες από το Σουδάν και έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες στην περιοχή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει τη μεγαλύτερη αυτή καταγεγραμμένη επιδημία του ιού Έμπολα ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα». Οι διεθνείς προσπάθειες για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού απαιτούν άμεση υποστήριξη και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης, τον έλεγχο των λοιμώξεων, την επιδημιολογική επιτήρηση, τα συστήματα συναγερμού και παραπομπής, καθώς και την εκπαίδευση και κινητοποίηση των κοινοτήτων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι η διεθνής οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας που ηγείται των προσπαθειών αντιμετώπισης της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Το 1999, η οργάνωση τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης «ως αναγνώριση του ανθρωπιστικού έργου που παρέχει σε διάφορα σημεία του πλανήτη». Το ιατρικό της προσωπικό έχει εργαστεί σε περισσότερες από 80 χώρες, προσφέροντας περίθαλψη σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

«Με αυτή τη δωρεά, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει το σημαντικό έργο της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Δυτική Αφρική, και συμμετέχει ενεργά στην κρίσιμη μάχη για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Κατά τη διάρκεια της 18ετούς δράσης του, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει προσφέρει 60 δωρεές αρωγής έκτακτης ανάγκης προκειμένου να συμβάλει σε επείγουσες και αυξημένες ανάγκες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, το Ίδρυμα παρείχε δωρεά έκτακτης ανάγκης, στηρίζοντας τις προσπάθειες ανακούφισης και ανάκαμψης από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, παρείχε στήριξη στα θύματα του Τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες, ενέκρινε έκτακτη δωρεά σε συνέχεια των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την Κεφαλονιά και υποστήριξε τις προσπάθειες ανακούφισης στις περιοχές της Νέας Υόρκης που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από τον Tυφώνα Σάντυ.

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει συνολικά €1,10 δισεκατομμύρια ($1,45 δισεκατομμύρια), μέσω 2.718 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο.

Το 2012 και το 2013, το Ίδρυμα ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες – συνολικού ύψους €100.000.000 ($130.000.000) εκατομμυρίων εκάστη, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία του 2012, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αποσκοπούσε στην άμεση ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης, ενώ η πρωτοβουλία του 2013 έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων, σκοπεύοντας στην δημιουργία καλύτερων προοπτικών εργασίας και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το έργο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και Heini Murer.

Tο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εκλέχθηκε και θα αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Foundation Centre (www.efc.be) για την περίοδο 2014-2017.

Διαβάστε ακόμη:

Έμπολα: Στις 4.293 τα κρούσματα σύμφωνα με νεότερο απολογισμό