ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντεροϊός D68: Όσα πρέπει να ξέρετε για την ασθένεια που σαρώνει τις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 82 κρούσματα του εντεροϊού D68 (ή EV-D68) έχουν επιβεβαιωθεί στις κεντροδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ από τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των τοπικών υγειονομικών αρχών.

Εντεροϊός D68: Όσα πρέπει να ξέρετε για την ασθένεια που σαρώνει τις ΗΠΑ

Με το παράδειγμα του ιού Έμπολα -και την ευκολία με την οποία με τις σύγχρονες αεροπορικές διασυνδέσεις είναι δυνατή η εξάπλωση ασθενειών από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη- να είναι τόσο πρόσφατη, είναι καλό για όλους να γνωρίζουμε τι είναι αυτός ο τύπος εντεροϊού και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε εφόσον χρειαστεί.

Τι είναι ο EV-D68

Ο εντεροϊός D68, αν και είναι λιγότερο συχνός από ό, τι άλλες μορφές εντεροϊών, μπορεί να προκαλέσει ήπια έως πολύ έντονη αναπνευστική λοίμωξη, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη, παιδιά και εφήβους την χρονική περίοδο μεταξύ του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Εξαιτίας αυτού, μεγάλη προσοχή απαιτείται από τους γονείς, κυρίως λόγω της σπανιότητας της ασθένειας.

Τα συμπτώματα του EV-D68

Τα συμπτώματα του εντεροϊού D68 μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, καταρροή, φτέρνισμα, βήχα και πόνους στο σώμα, όπως ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Είναι αυτά τα κοινά συμπτώματα που κάνουν την αρχική ταυτοποίηση/διάγνωση του ιού δύσκολοι για τους γονείς.

Ο συριγμός φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο σύμπτωμα όπως έχει προκύψει από τα μέχρι στιγμής κρούσματα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το WebMD, η πλειοψηφία των παιδιών δεν παρουσιάζει πυρετό, αλλά έχουν δυσκολία στην αναπνοή με συμπτώματα που ταιριάζουν περισσότερο με εκείνα του άσθματος, ακόμη και σε παιδιά που δεν έχουν ιστορικό άσθματος.

Αγωγή και πρόληψη

Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ειδική αγωγή ή θεραπεία για τον EV-D68. Το πιο προφανές μέσο πρόληψης είναι το πλύσιμο των χεριών, αλλά καλό είναι επίσης τα παιδιά αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους, και να αποφεύγουν την στενή επαφή με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.