ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ρώτα το γιατρό» απαντά η Google σε όσους ψάχνουν για συμπτώματα

Η Google ξεκίνησε τις δοκιμές μιας υπηρεσίας που παραπέμπει «μέσα σε 20 λεπτά» σε εξειδικευμένους γιατρούς για video chat, όσους διέκρινε ότι κάνουν αναζητήσεις σχετικά με συμπτώματα προβλημάτων υγείας.

«Ρώτα το γιατρό» απαντά η Google σε όσους ψάχνουν για συμπτώματα

Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία εφαρμόζεται σε πιλοτικό στάδιο στις ΗΠΑ, ενώ τα έξοδα για τις πρώτες διαδικτυακές ιατρικές επισκέψεις μέσω των Google Helpouts καλύπτονται από την Google.

Η είδηση έκανε τον κύκλο του ίντερνετ μετά τη δημοσίευση screenshot από ένα χρήστη στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ, τον Jason Houle, στο Reddit, ο οποίος έκανε αναζήτηση στο google.com για «πόνους στο γόνατο».

ponos

Η Google «απάντησε» με ένα μήνυμα που τον εξέπληξε: «Με βάση την αναζήτησή σας, πιστεύουμε ότι επιχειρείτε διάγνωση ενός ιατρικού περιστατικού. Εδώ μπορείτε να βρείτε επαγγελματίες υγείας με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω βιντεοδιάσκεψης. Όλα τα κόστη των επισκέψεων καλύπτονται από την Google κατά την διάρκεια της περιορισμένης αυτής δοκιμής».

Για τη δοκιμή αξιοποιείται η τεχνολογία live video chat της υπηρεσίας Google Helpouts, η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ζωντανής βιντεοδιάσκεψης με επαγγελματίες υγείας.

Η είδηση επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ηλεκτρονικής υγείας, για το οποίο Sergey Brin και Larry Page, οι συνιδρυτές της Google είχαν δηλώσει τον Ιούλιο: «Εάν είχαμε τη δυνατότητα να κοιτάξουμε τους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας όλων των Αμερικανών... Ήδη από τον πρώτο χρόνο κάτι τέτοιο θα έσωζε 10.000 ζωές».

Ωστόσο, και οι δύο συμφώνησαν πως τα νομικά εμπόδια είναι τέτοια, ώστε το καθιστούν «σχεδόν αδύνατο εξαιτίας της HIPPA», αναφερόμενοι στην αμερικανική νομοθεσία που διέπει τα δεδομένα ασθενών.

Εκτός από την Google, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική υγεία και ειδικότερα τον τομέα του mobile health, έχουν ήδη δείξει και άλλες εταιρείες από τον τεχνολογικό κλάδο, όπως η Apple.

Διαβάστε επίσης:

Οι top 10 αναζητήσεις στο Google για θέματα υγείας το 2013!