ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια γραμματοσειρά ειδικά για άτομα με δυσλεξία (φωτογραφίες)

Ο Ολλανδός σχεδιαστής Christian Boer είναι δυσλεκτικός. Και έβαλε σκοπό να δημιουργήσει μια γραμματοσειρά ειδικά για τα άτομα που έχουν δυσλεξία, προκειμένου αυτά να μπορούν να διαβάζουν, αλλά και να συντάσσουν, με μεγαλύτερη άνεση γραπτά κείμενα.

Μια γραμματοσειρά ειδικά για άτομα με δυσλεξία (φωτογραφίες)

Οι περισσότερες γραμματοσειρές σχεδιάζονται με μόνο άξονα την αισθητική τους αρτιότητα, υποστηρίζει ο Boer. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαρακτηριστικά που τις κάνουν δυσνόητες για άτομα με δυσλεξία.

Έτσι ο Boer δημιούργησε τη γραμματοσειρά "Dyslexie", η οποία χρησιμοποιεί παχιές γραμμές βάσης, εναλλασσόμενα μήκη σε γραμμές και "ουρές" γραμμάτων και μεγαλύτερα ανοίγματα μεταξύ των γραμμάτων, για να είναι πιο ευανάγνωστη σε άτομα με δυσλεξία.

141110 EYE DyslexieFont1.jpg.CROP.original-original

Η γραμματοσειρά Dyslexie δημιουργήθηκε από τον Boer ως μέρος της διατριβής του στην Ακαδημία Τέχνης της Ουτρέχτης το 2008.

141110 EYE DyslexieTypeface2.jpg.CROP.original-original

Πρόσφατα, έγινε διαθέσιμη για τους οικιακούς χρήστες, οι οποίοι μπορούν να την "κατεβάσουν" δωρεάν από το διαδίκτυο.

Μόλις την εγκαταστήσουν, οι χρήστες με δυσλεξία μπορούν να τη χρησιμοποιούν για να πληκτρολογούν κείμενα, για την εκτύπωση εγγράφων, για την ανάγνωση e-mail, ή απλά για να περιηγηθούν με μεγαλύτερη ευκολία στο διαδίκτυο.

141110 EYE Dyslexie.jpg.CROP.original-original

Ο Christian Boer

O Boer υποστηρίζει ότι ανεξάρτητες μελέτες από το πανεπιστήμιο του Twente και το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ επιβεβαιώνουν ότι η γραμματοσειρά Dyslexie βοηθά τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες με δυσλεξία να διαβάζουν πιο γρήγορα και με λιγότερα λάθη.

Διαβάστε επίσης:

Δυσλεξία και αποτελεσματική μελέτη

E-learning και για τη δυσλεξία

Μοναδικό βιβλίο: Δείτε το πώς αντιλαμβάνεται τις λέξεις ένα άτομο με δυσλεξία (vid)

Πώς μπορώ να καταλάβω εάν το παιδί μου έχει δυσλεξία;