ΥΓΕΙΑ

Μαθησιακές δυσκολίες: Ποιος ο ρόλος του μήνα σύλληψης

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή της σύλληψης ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου, «προβλέποντας» τις πιθανότητες να εκδηλώσει αργότερα το παιδί μαθησιακές δυσκολίες, δείχνει μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Μαθησιακές δυσκολίες: Ποιος ο ρόλος του μήνα σύλληψης

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, ο μήνας της σύλληψης ενδέχεται να επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού ή διαταραχών όπως η δυσλεξία.

bigstock 123082484

Η συσχέτιση μαθησιακών δυσκολιών και μήνα σύλληψης που παρατήρησαν οι ερευνητές καθοδηγείται από τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό της μητέρας. Τα νέα ευρήματα υπέδειξαν ότι οι μαθησιακές δυσκολίες είναι συνηθέστερες στα παιδιά που γεννιούνται μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη, όταν δηλαδή η σύλληψη συμβαίνει τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Κατά τους χειμερινούς μήνες –όταν η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη– τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλότερα –αφού ο οργανισμός συνθέτει τη βιταμίνη όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία– και η παράμετρος αυτή θεωρείται πως επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού.

Οι ερευνητές από τη Γλασκώβη, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, τη Βρετανική Υπηρεσία Υγείας και τη σκωτσέζικη κυβέρνηση, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 800.000 παιδιά στη Σκωτία. Οι αναλύσεις τους υπέδειξαν ότι ποσοστό 8,9% των παιδιών που συνελήφθησαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίαζαν μαθησιακές δυσκολίες, ενώ το ποσοστό για τα παιδιά που συνελήφθησαν τους μήνες με ηλιοφάνεια (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) ήταν 7,6%.

«Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και οι πρώτες εβδομάδες της κύησης είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη του εγκεφάλου» αναφέρει η Τζιλ Πελ από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι χειμερινές λοιμώξεις (γρίπη, κρυολόγημα κ.λπ.) ενδέχεται να έπαιξαν επίσης ρόλο στα ευρήματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη D: Πού βοηθάει και πού θα τη βρείτε

Πολυβιταμίνες στην εγκυμοσύνη: Τι ισχύει

Η κακή συνήθεια που εξαντλεί τα αποθέματα βιταμίνης D του οργανισμού σας