ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα SMS αποκαλύπτει αν πάθατε εγκεφαλικό!

Η βιασύνη και η αυτόματη συμπλήρωση κειμένου δεν είναι οι μόνοι λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν ένα ακατάληπτο μήνυμα που σας ήρθε στο κινητό. Ίσως ο συνομιλητής σας να έπαθε εγκεφαλικό!

Ένα SMS αποκαλύπτει αν πάθατε εγκεφαλικό!

Ένα τέτοιο περιστατικό καταγράφηκε πριν από ένα περίπου μήνα, όταν μια γυναίκα έστειλε ένα μπερδεμένο μήνυμα στο γιο της. Η σχετική έκθεση δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMJ Case Reports.

Πρόκειται για το τέταρτο καταγεγραμμένο περιστατικό ενός φαινομένου που περιγράφεται με τον όρο dystextia και θεωρείται πλέον σύμπτωμα του εγκεφαλικού επεισοδίου, ακριβώς όπως και η ακατάληπτη ομιλία.

Ο όρος dystextia προέρχεται από το αρνητικά φορτισμένο πρόθεμα δυσ- και τη λέξη text (κείμενο) και αφορά στα γραπτά μηνύματα που δεν μπορεί να κατανοήσει ο παραλήπτης.

Το φαινόμενο άρχισε να εμφανίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία το 2006, κατά κύριο λόγο σε ασθενείς που πάσχουν από συχνές ημικρανίες. Για να γράψουμε ένα μήνυμα στο κινητό, πρέπει να συντονιστούν αρκετές περιοχές του εγκεφάλου. Έτσι, η dystextia μπορεί να αποτελεί ένδειξη μη φυσιολογικής εγκεφαλικής λειτουργίας.

Δεν έχει διαπιστωθεί επακριβώς τι προκαλεί το φαινόμενο, ωστόσο οι ειδικοί υποθέτουν ότι η διατάραξη της εγκεφαλικής λειτουργίας έχει αντίκτυπο στη λεγόμενη λεπτή κινητικότητα, η οποία απαιτεί τη συνεργασία μικρών μυϊκών ομάδων στις παλάμες και τα δάχτυλα των χεριών.

Η dystextia μοιάζει με την αφασία, τη διαταραχή της ομιλίας που οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο και έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο να μην μπορεί να μιλήσει, να γράψει ή να διαβάσει κανονικά.

Να σημειωθεί πως η dystextia μπορεί να εκδηλωθεί και στην περίπτωση ήπιου εγκεφαλικού επεισοδίου (μίνι εγκεφαλικό) και δεν συνοδεύεται απαραίτητα από διαταραχή της ομιλίας.

Διαβάστε επίσης:

Η μύτη «προειδοποιεί» για το εγκεφαλικό που πλησιάζει
Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παθαίνουμε εγκεφαλικό
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού φαίνεται στα... μάτια