ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανική έρευνα: Το 40% των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί

Συγκλονιστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε ο επίσημος ερευνητικός φορέας της Μ. Βρετανίας για τον καρκίνο, Cancer Research UK, σχετικά με τις αιτίες που οδηγούν σε καρκίνο στους ανθρώπους.

Βρετανική έρευνα: Το 40% των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί

Ο οργανισμός υπολογίζει ότι συνολικά 587.000 περιπτώσεις καρκίνου στη Μ. Βρετανία (πάνω από το 1/4 των συνολικών διαγνώσεων) θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι ασθενείς ακολουθούσαν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αφού οι καρκίνοι τους δεν οφείλονται σε κληρονομικούς λόγους, αλλά καθαρά σε επιλογές της καθημερινότητάς τους.

Η νο1 αιτία που οδηγεί σε καρκίνο αλλά είναι στο χέρι του καθενός να αποφευχθεί αποδείχτηκε ότι ήταν το κάπνισμα, αφού σε αυτό οφείλονται 314.600 διαγνώσεις καρκίνου στην χώρα για την περίοδο 2007-2011, οπότε και συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία, τα οποία ανέλυσε και δημοσιοποίησε ο οργανισμός Cancer Research UK.

Άλλες 144.800 περιπτώσεις αφορούσαν κακή διατροφή, 88.100 διαγνώστηκαν με καρκίνο που προκλήθηκε από την παχυσαρκία και 62.200 άνθρωποι εκδήλωσαν καρκίνο εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Η χωρίς προφυλάξεις έκθεση στον ήλιο βρέθηκε ότι ευθύνεται για 55.900 περιπτώσεις καρκίνου, ενώ ο καθιστικός τρόπος ζωής για 16.500 περιπτώσεις.

Η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Linda Bauld, υποστηρίζει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που ο καθένας συνδέεται με ένα πολύπλοκο σετ παραγόντων κινδύνου.

"Υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, όπως η διακοπή του καπνίσματος, το να είμαστε πιο δραστήριοι, να πίνουμε λιγότερο αλκοόλ και να διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το κοινό και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γνωρίζουν ότι τα στοιχεία πίσω από τα οφέλη αυτών των αλλαγών στον τρόπο ζωής είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα", αναφέρει σχετικά στην έκθεση που δημοσίευσε ο οργανισμός.

Διαβάστε επίσης:

Πυκνοί μαστοί: Δείτε ποιους κινδύνους κρύβουν

Καρκίνος του μαστού: Έστω και μικρή απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Ο καρκίνος είναι η μόνη χρόνια πάθηση με πιθανότητα πλήρους ίασης

Angel test: Ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του πνεύμονα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ