ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τη διάσωση των επιβατών του πλοίου Norman Atlantic, το οποίο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής είναι ακυβέρνητο ανοιχτά της Κέρκυρας.

Πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες

Η επιχείρηση διάσωσης γίνεται σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, οι οποίες έχουν και τον πρώτο λόγο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Το πλοίο βρίσκεται σε ιταλικά χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο ξέσπασε φωτιά στο γκαράζ από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εξαπλωθεί στα 2/3 του πλοίου.

Οι επιβάτες ανέβηκαν στο πιο ψηλό κατάστρωμα του πλοίου και προς το παρόν δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η υγεία τους. Συνολικά στο πλοίο υπάρχουν 466 άτομα, μεταξύ των οποίων 55 άτομα πλήρωμα. Από τους 466 επιβάτες, οι 268 είναι Έλληνες.

Στο σημείο βρίσκεται ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που απογειώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα ενώ έσπευσαν και δύο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ πλήθος άλλων πλοίων καταφτάνουν στο σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι το πλήρωμα είναι ιταλικής καταγωγής και δεν μιλάει αγγλικά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η συνεννόηση με τους επιβάτες.

Τα σωστικά μέσα του πλοίου δεν λειτούργησαν σωστά. Τα περισσότερα "βαρελάκια" (βάρκες) που έπεσαν στο νερό για να μεταφέρουν τους επιβάτες, τα πήρε η θάλασσα μακριά καθώς επικρατούν άνεμοι άνω των 7 μποφόρ στο σημείο.

Για τον ίδιο λόγο είναι δύσκολο να πλησιάσει και κάποιο άλλο πλοίο πολύ κοντά.

Λειτούργησε μόνο μία μεγάλη σωστική λέμβος, στην οποία και μπήκαν περίπου 150 επιβάτες οι οποίοι και μεταφέρθηκαν σε άλλο κοντινό πλοίο, το "Spirit of Piraeus", με ασφάλεια.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ανκόνα της Ιταλίας. Οι επιβάτες είναι ελληνικής και ιταλικής καταγωγής.