ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι επιβάλλεται να σας ρωτά ο γιατρός – αλλά δεν το κάνει!

Ο γιατρός συνήθως μας ρωτά αν γυμναζόμαστε, αν τρώμε πολύ κρέας ή πίνουμε πολύ αλκοόλ, πόσες ώρες την ημέρα καθόμαστε αλλά και πόσο κοιμόμαστε, δεδομένου ότι όλες αυτές οι καθημερινές συνήθειες είναι καθοριστικές για την πορεία της υγείας μας.

Τι επιβάλλεται να σας ρωτά ο γιατρός – αλλά δεν το κάνει!

Αποδεικνύεται όμως ότι οι περισσότεροι γιατροί αμελούν να θέσουν ένα άλλο καίριο ερώτημα στους ασθενείς τους.

Την τελευταία φορά που πήγατε εσείς στο γιατρό, σας ρώτησε πόσα αναψυκτικά πίνετε την ημέρα; Πιθανότατα όχι...

Στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore του Μπρονξ, αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουν πάντοτε οι γιατροί και αμέσως μετά μελετούν το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Τα στοιχεία που αναφέρονται στο ιατρικό ιστορικό αποκαλύπτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και πολυάριθμων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Οι πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς είναι εξέχουσας σημασίας για την πρόληψη και τη διαχείριση διαφόρων ασθενειών, ωστόσο σπανίως αντικατοπτρίζεται στα ιατρικά αρχεία», δηλώνει ο Ross Kristal, βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης.

Ο Kristal και οι συνάδελφοί του μελέτησαν, μεταξύ άλλων, την κατανάλωση αναψυκτικών, την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και τα επίπεδα σωματικής άσκησης σε μια ομάδα ασθενών και διαπίστωσαν ότι η αγάπη για τα αναψυκτικά συσχετίζεται άμεσα με την κακή κατάσταση της υγείας.

Ποσοστό 40% των συμμετεχόντων έπινε τουλάχιστον ένα κουτάκι ζαχαρούχου ροφήματος (κυρίως αναψυκτικά) σε καθημερινή βάση. Όσοι μάλιστα κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τέτοιων προϊόντων καθημερινά ήταν πιο πιθανό να υιοθετήσουν και άλλες κακές συνήθειες, όπως να μην τρώνε φρούτα ή λαχανικά και να μην γυμνάζονται καθόλου.

Αντιθέτως, όσοι δεν έπιναν καθημερινά αναψυκτικό φάνηκε να κινδυνεύουν λιγότερο να έρθουν αντιμέτωποι με τη διάγνωση για διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση.

Μία ακόμη μελέτη έρχεται λοιπόν να συμπληρώσει τον ήδη τεράστιο όγκο ερευνητικών δεδομένων που υποδεικνύουν ότι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης -ειδικότερα από τα αναψυκτικά- οδηγεί με βεβαιότητα την υγεία μας στην καταστροφή.

Διαβάστε επίσης:

Η ζάχαρη μας σκοτώνει αργά – δείτε σε ποιες τροφές κρύβεται...
Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα όταν καταναλώνουμε ζάχαρη (γράφημα)