ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινωνικά ιατρεία: Σημαντική προσφορά, αβέβαιο μέλλον

Αύξηση επισκεψιμότητας της τάξης του 75% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2014 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 είχαν τα έξι κοινωνικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, αλλά το μέλλον του συγκεκριμένου φορέα υγείας της χώρας, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Κοινωνικά ιατρεία: Σημαντική προσφορά, αβέβαιο μέλλον

Μάλιστα στον Δήμο της Αθήνας από τους 32.471 ασθενείς που κατέφυγαν στα κοινωνικά ιατρεία το 2013, οι 21.919 ήταν ελληνικής καταγωγής, 7.701 ήταν αλλοδαποί και 2.851 δεν δήλωσαν καμία εθνικότητα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη, στην εφημερίδα "Καθημερινή", στο 60% των 325 καλλικρατικών δήμων υπάρχουν δημοτικά πολυϊατρεία, τα οποία στηρίζονται κατά κύριο λόγο σε εθελοντές γιατρούς και εξαρτώνται από την ευαισθησία του κάθε δημάρχου και τα προβλήματα που εκείνος καλείται να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με τους εθελοντές, τα ιατρεία αυτά είναι δομές έκτακτης ανάγκης που δεν μπορεί να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για πολύ ακόμα. Είναι ένας θεσμός που προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης, αλλά σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα ταυτότητας.

Ο λόγος που εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατακόρυφα το περασμένο έτος η επισκεψιμότητα στα δημοτικά ιατρεία είναι ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά φάρμακα σε ασφαλισμένους του ΠΕΔΥ, εξαιρουμένου μάλιστα του πλαφόν που έχει επιβληθεί στους γιατρούς.

Είναι, επομένως, προφανής ο κοινωνικός τους ρόλος τόσο σε επίπεδο πρόνοιας, όσο και σε επίπεδο πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας, αφού εξυπηρετούν μεταξύ άλλων και ανασφάλιστους μετανάστες (με ή χωρίς χαρτιά) και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που έγινε προ πενταετίας για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας με τίτλο "Ανοικτά Κέντρα Προστασίας της Υγείας", τα δημοτικά ιατρεία θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο να μειωθούν οι εκτρώσεις, να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία και να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των επισκέψεων στις δομές υγείας.

Παρόλα αυτά, τα κοινωνικά ιατρεία παλεύουν ακόμα να βρουν τον ρόλο τους στις δομές υγείας, ασφυκτιούν από την οικονομική κρίση που έχει μειώσει τον εθελοντισμό, ενώ ακόμα και σήμερα, σε κανένα υπουργείο δεν υπάρχει καταγραφή τους και ούτε η ΚΕΔΕ ή οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας διαθέτουν σχετικά στοιχεία.