ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νέο πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο του δήμου Αθηναίων εγκαινίασε ο Γ. Καμίνης

Το νέο πρότυπο Δημοτικό Ιατρείου του δήμου Αθηναίων, στην οδό Σαρανταπόρου 4 στα Πατήσια εγκαινιάστηκε από τον Γιώργο Καμίνη.

 

Το νέο πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο του δήμου Αθηναίων εγκαινίασε ο Γ. Καμίνης

Πρόκειται για το... δίδυμο πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο και μέσα στους έξι πρώτους μήνες πειραματικής λειτουργίας, έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 3.900 Αθηναίους.

«Σταθερή επιδίωξη της δημοτικής μας αρχής είναι να στέκεται δίπλα στον πολίτη, να βοηθά και να στηρίζει αξιόπιστα, έμπρακτα και αποτελεσματικά εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και υπό αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε και εγκαινιάζουμε το Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την παρουσίαση του Δημοτικού Ιατρείου.

«Από την πρώτη θητεία βάλαμε στόχο και τον πετυχαίνουμε, τη λειτουργία έξι Δημοτικών Ιατρείων, διαμοιρασμένα σε πέντε δημοτικές κοινότητες. Με τις δομές αυτές διασφαλίζουμε την παρουσία του δήμου στις γειτονιές, δίπλα στον κάτοικο και στις ανάγκες του. Τώρα πάμε ακόμη ένα βήμα μπροστά. Αναβαθμίζουμε τα Δημοτικά μας Ιατρεία με την παροχή ευρείας κλίμακας ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών, στην καρδιά της κάθε γειτονιάς», τόνισε ο κ. Καμίνης και κατέληξε: «Προσπαθώντας να ανοίξουμε, σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εντός του 2018, τρία ακόμη Δημοτικά Ιατρεία θα αναβαθμιστούν σε δομές παροχής ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών. Τηρούμε τη δέσμευση σας, αναβαθμίζοντας και διευρύνοντας όλες τις δομές, τα προγράμματα και τις υπηρεσίες του δήμου που αποτελούν το δίχτυ της κοινωνικής μας πολιτικής».

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόνοιας και Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη τόνισε: «Η έναρξη λειτουργίας του πρότυπου Δημοτικού Ιατρείου Πατησίων ως κέντρου ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης (οne stop shop) εντάσσεται σε ένα σχέδιο αποκέντρωσης, επέκτασης και αναδιοργάνωσης της παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων».

Σημειώνεται ότι, το δίδυμο πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο, μέσα στους 6 πρώτους μήνες πειραματικής λειτουργίας, έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 3.900 Αθηναίους. Στη δομή αυτή πέραν των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, παρέχονται δωρεάν, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, υπηρεσίες διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, συμβουλευτική στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, νομική συμβουλευτική, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, όπως επίσης και πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων (αιτήσεις για επιδόματα, παροχές τροφίμων και άλλων αγαθών κλπ.).

Η λειτουργία του πρότυπου Δημοτικού Ιατρείου Πατησίων, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EaSI (Έργο ESTI@-Ενίσχυση της απασχόλησης και ολοκληρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες). Συμμετέχουν επίσης ως εταίροι οι φορείς Solidarity Now, Praksis, Δίκτυο για Δικαιώματα του Παιδιού, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και η Φαιναρέτη. Η πρότυπη λειτουργία του πραγματοποιείται υπό την επιστημονική εποπτεία του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) .

Το πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, και παρέχει στους κατοίκους της περιοχής Πατησίων (5η Δημοτική Κοινότητα) τη δυνατότητα να λαμβάνουν στο ίδιο σημείο όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος Αθηναίων στο τομέα της φροντίδας υγείας και πρόνοιας.

Υπηρεσίες που παρέχονται στο Πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο Πατησίων

Το επιστημονικό προσωπικό του Δημοτικού Ιατρείου Πατησίων απαρτίζεται από 25 άτομα με τις εξής ειδικότητες:

ΙΑΤΡΟΙ

Γενικός γιατρός, Γυναικολόγος, Καρδιολόγος, Οδοντίατρος, Παιδίατρος, Ψυχίατρος

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μαία, Νοσηλεύτρια, Παρασκευαστής/τρια

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Εργασιακοί σύμβουλοι, Κοινωνικός/ή λειτουργός, Κοινωνιολόγος Παιδαγωγός, Σύμβουλος κοινωνικής επιχειρηματικότητας, Σύμβουλος νομικών υποθέσεων, Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος

Παρέχονται:

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

- Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που δεν απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο

- Ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε δικαιούχους και σε ανασφάλιστους

- Παρακολούθηση πασχόντων από χρόνιες παθήσεις

- Μετανοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση

- Γυναικολογικές εξετάσεις / Δωρεάν λήψη test pap και γυναικολογικό υπερηχογράφημα.

- Μικροβιολογικές εξετάσεις

- Ψυχιατρική εκτίμηση

- Χορήγηση ατομικού δελτίου υγείας των μαθητών/τριών

- Χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών για συμμετοχή των μαθητών /τριών του δήμου Αθηναίων σε αθλητικές δραστηριότητες

- Υπηρεσίες περιγεννητικής υγείας, φροντίδα εγκύων, μαιευτική φροντίδα

- Προγράμματα προαγωγής και αγωγής της υγείας σε επίπεδο κοινότητας και σχεδιασμός/υλοποίηση μέτρων πρόληψης νοσημάτων

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

- Ενημέρωση των πολιτών για κοινωνικές παροχές (π.χ. επιδόματα, παροχές σε είδος, κοινωνικές υπηρεσίες) που δικαιούνται από τον δήμο Αθηναίων

- Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά κ.ά.

- Υποδοχή και προσανατολισμό από κοινωνικούς επιστήμονες, διασύνδεση και παραπομπή σε άλλους φορείς (π.χ. δημόσιους οργανισμούς, ΜΚΟ)

- Συμβουλευτική υποστήριξη παιδιών και οικογένειας (συμβουλευτική σε γονείς & παιδιά)

- Συμβουλευτική απασχόλησης & κοινωνικής επιχειρηματικότητας

- Ηλεκτρονική δικτύωση για άνεργους

- Δημιουργική απασχόληση παιδιών προς όφελος των ωφελούμενων γονέων

- Νομική υποστήριξη (συμβουλευτική σε θέματα όπως υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ζητήματα αστικού και οικογενειακού δικαίου)

Επίσης στο χώρο λειτουργούν Internet corner, Κέντρο για το παιδί και Μικροβιολογικό εργαστήριο

Η λειτουργία του πρότυπου Δημοτικού Ιατρείου υποστηρίζεται από δύο καινοτόμα συστήματα καταγραφής και παρακολούθησης δεδομένων, το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ και το ΕΞΥΠΗΡΕΤΩ.

Πληροφορίες και ραντεβού: 210-20 15 510 και 210-20 15 511

Διεύθυνση: Σαρανταπόρου 4, Πατήσια

Ώρες Λειτουργίας: 08:00-20:00