ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκιάθος: Πέθανε γιατί δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο

Θύμα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ και των αγκυλώσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έπεσε ένας 47χρονος στη Σκιάθο, ο οποίος ξεψύχησε πριν προλάβει να φτάσει στο Κέντρο Υγείας του νησιού για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς το νησί έχει ένα και μοναδικό οδηγό ασθενοφόρου.

Σκιάθος: Πέθανε γιατί δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο

Το περιστατικό έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης, όταν ο 47χρονος έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις του και εμφάνισε δυσκολία στην αναπνοή. Η σύζυγός του ειδοποίησε αμέσως το Κέντρο Υγείας, ο διευθυντής του οποίου έσπευσε ελλείψει ασθενοφόρου στο σπίτι του ασθενή προκειμένου να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Όταν ο γιατρός κατάφερε να φτάσει στο σπίτι του 47χρονου διαπίστωσε ότι ήταν ήδη νεκρός με την ώρα θανάτου να προσδιορίζεται στα 15 λεπτά πριν την άφιξή του.

Ο 47χρονος ήταν δημοτικός υπάλληλος στο Δήμο Σκιάθου και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ενώ σύμφωνα με το περιβάλλον του δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το Κέντρο Υγείας της Σκιάθου αυτή την περίοδο εξυπηρετείται από συμβασιούχο οδηγό ασθενοφόρου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ταχυδρόμος της Μαγνησίας", ο οδηγός έχοντας δουλέψει επί 12 συνεχείς μέρες όλες τις βάρδιες που προβλέπονται, πήρε το ρεπό του για να μεταβεί στον τόπο διαμονής του, προκειμένου να δει την οικογένεια του.

Κάθε φορά που ο μοναδικός οδηγός ασθενοφόρου του νησιού παίρνει το ρεπό του,τίθενται σε επιφυλακή είτε το περιπολικό της Αστυνομίας, είτε το όχημα της Πυροσβεστικής. Σε πολλές περιπτώσεις τη μεταφορά των ασθενών αναλαμβάνουν οι συγγενείς των ασθενών, με τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Το πρόβλημα αφορά όλη τη νησιωτική Ελλάδα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ένας 34χρονος άνδρας στην Σάμο, πατέρας τεσσάρων παιδιών κι αυτός, ξεψύχησε στην άσφαλτο περιμένοντας το ασθενοφόρο, έπειτα από ατύχημα που είχε με δίκυκλο στο οποίο επέβαινε. Σε εκείνη την περίπτωση αν και έγινε κλήση στο ΕΚΑΒ άμεσα, το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού πραγματοποιούσε άλλη διακομιδή.

Διαβάστε επίσης:

Δύο νεκροί στη Σάμο από ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ

ΕΚΑΒ: Δραματικές ελλείψεις και ένας διαγωνισμός για νέα ασθενοφόρα που κρατάει 7 χρόνια