ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απώλεια μόλις 30' ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη

Η απώλεια μόλις 30' ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη

Αν κοιμάστε έστω και 30 λεπτά λιγότερο από ό,τι είναι απαραίτητο μπορεί να έχετε μακροπρόθεσμες συνέπειες στο σωματικό σας βάρος και τον μεταβολισμό σας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Weill Cornell Medical College στο Κατάρ.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο ελλιπής ύπνος οδηγεί σε παχυσαρκία και διαβήτη, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα δείχνει με ακρίβεια ότι ακόμα και μόλις 30 λεπτά την ημέρα λιγότερου ύπνου θα μπορούσε να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και να επηρεάσει αρνητικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Για τις ανάγκες της έρευνας ο επικεφαλής καθηγητής Shahrad Taheri και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τις περιπτώσεις 522 ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με διαβήτη τύπου-2. Ως μέρος της έρευνας κατέγραψαν το ύψος και το βάρος τους για να προσδιορίσουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του καθενός. Επίσης μέτρησαν την περιφέρεια μέσης του καθενός και πήραν δείγματα αίματος (με άδειο στομάχι) για να προσδιορίσουν την ανοχή στην ινσουλίνη.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε άτομα που δέχονταν την βασική φροντίδα για διαβήτη, η δεύτερη είχε άτομα που δέχονταν ειδική καθοδήγηση για σωματική άσκηση και η τρίτη ομάδα είχε άτομα που δέχονταν ειδική καθοδήγηση και για άσκηση αλλά και για το διαιτητικό τους πρόγραμμα. Όλοι οι συμμετέχοντες διατηρούσαν ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφαν επί μία εβδομάδα τις συνήθειές τους στον ύπνο κάθε μέρα.

Στην αρχή της μελέτης, ήταν 72% πιο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο κάθε μέρα (από όσο ήταν οι συνιστώμενες ώρες), σε σύγκριση με τα άτομα που κοιμόντουσαν επαρκώς.

Έξι μήνες αργότερα, οι ερευνητές παρατήρησαν και μια σαφή σύνδεση μεταξύ της έλλειψης ύπνου (και της παχυσαρκίας) με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μετά από ένα χρόνο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε 30 λεπτά λιγότερου ύπνου κάθε ημέρα (σε σχέση με την έναρξη του πειράματος πριν 12 μήνες) ο κίνδυνος παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη αυξήθηκε κατά 17% και 39% αντίστοιχα.

Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε την μελέτη αυτή κατά τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Ενδοκρινικής Ένωσης των ΗΠΑ που έγινε στο Σαν Ντιέγκο.

Διαβάστε επίσης:

Το σταθερό πρόγραμμα ύπνου «κλειδί» για την υγεία των νέων

Ποια είναι η πλέον θανατηφόρα πάθηση και πώς θα προστατευτείτε

BEST OF NETWORK

Σοφία Μπεκατώρου - Η πρώτη ανάρτηση: Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη - Δέσμευση «να βγουν όλα στο φως»

Άνοιγμα καταστημάτων - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Πρεμιέρα με προσοχή, SMS και «κόφτη» στις 2 ώρες

Εξοπλιστικά: Και τώρα... νέες φρεγάτες – Όλα τα υποψήφια πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό

Κακλαμανάκης: Νέες αποκαλύψεις - «Δεν έχετε δει ακόμη τίποτα - Θα το πάμε μέχρι τέλους» (vid)

Survivor Spoiler 18/1: Η πρώτη μάχη ασυλίας με νέες ομάδες. Ποιοι κερδίζουν;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Εστίαση: Πότε θα ανοίξει – Τι θα κρίνει την λειτουργία μπαρ και εστιατορίων

Survivor - Spoiler 18/1: Αυτές είναι οι δύο νέες ομάδες - Δείτε ποιοι «Διάσημοι» πήγαν στους «Μπλε»

Αργίες 2021: Πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Αγίου Πνεύματος - Δείτε όλα τα τριήμερα

Ηρωίδα σερβιτόρα έσωσε 11χρονο από κακοποίηση δείχνοντάς του ένα σημείωμα (pics)

Η νέα σειρά με τον Μέγα Αλέξανδρο καλπάζει προς τις οθόνες μας