ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Cafe Scientifique: Πόσο στενή είναι η σύνδεση μεταξύ ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος;

Το ρόλο της σύνδεσης μεταξύ του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος για την καλή σωματική και ψυχική υγεία πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού CAFE SCIENTIFIQUE.

Cafe Scientifique: Πόσο στενή είναι η σύνδεση μεταξύ ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος;

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου (18:00), με ομιλητή τον κ. Χάρη Αλεξόπουλο, Επιστημονικό Συνεργάτη στη Μονάδα Νευροανοσολογίας του Εργαστηρίου Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα: δύο συστήματα του οργανισμού που θεωρούνταν πλήρως διακριτά και όμως επικοινωνούν στενά. Mια επικοινωνία ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την καλή σωματική, αλλά και όπως σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει, όσο και για την καλή ψυχική υγεία. Μια επικοινωνία η οποία, όταν διαταραχθεί, προκαλεί σοβαρά νοσήματα όπως η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και η Αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα.

Ποιοί μηχανισμοί και παράγοντες διαταράσσουν την επικοινωνία και με ποιούς τρόπους μπορεί να αποκατασταθεί αυτή η στενή επαφή;

Ο Χάρης Αλεξόπουλος είναι ερευνητής στο πεδίο της Νευροανοσολογίας και εργάζεται στο Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στις Νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Συνέχισε την πορεία του ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έως ότου επέστρεψε στην Ελλάδα. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μηχανισμών της αυτοανοσίας και των αυτοάνοσων νοσημάτων του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Η ομιλία θα διεξαχθεί στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 6μμ, στην Τεχνόπολη (στάση μετρό Κεραμεικός) και συγκεκριμένα στο χώρο Νέοι Φούρνοι. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 22 Μαρτίου, δείτε εδώ:

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διατίθενται στην Τεχνόπολη τις μέρες του Φεστιβάλ. Προκρατήσεις θέσεων μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά με email στο info@athens-science-festival.gr ή τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 2103692337, 6942783269.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CAFΕ SCIENTIFIQUE στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Λίλα Κουμάντου στο email: cafesci.gr@gmail.com.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του CAFE SCIENTIFIQUE για τους επόμενους μήνες. Οι ομιλίες διεξάγονται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, με ελεύθερη είσοδο.

Γ' κύκλος ομιλιών του CAFE SCIENTIFIQUE 2014-15:

Τρίτη 21 Απριλίου
«Γενόσημα φάρμακα: τί είναι, πώς αναπτύσσονται και γιατί πρέπει να τα προτιμούμε »
Άρτεμις Καλέζη, Επιστημονικό Ερευνητικό προσωπικό, Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υγείας, Pharmathen

Τρίτη 19 Μαΐου
Νευροεπιστήμες
Ειρήνη Σκαλιόρα, Ερευνήτρια Γ', Εργαστήριο Νευροφυσιολογίας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Τρίτη 16 Ιουνίου
«Από τη βιόσφαιρα στη λιθόσφαιρα: το ταξίδι ενός απολιθώματος στο χρόνο»
Ελίζαμπεθ Σταθοπούλου, Δρ. Γεωλογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π), Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας & Παλαιοντολογίας, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Final 20Mar2015 1