ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημιούργησαν «ηλεκτρονικό χάπι» που εντοπίζει εγκαίρως τις γαστρεντερικές διαταραχές

Ένας ηλεκτρονικός αισθητήρας τοποθετημένος στο εσωτερικό ενός χαπιού θα μπορούσε να βοηθήσει στο άμεσο μέλλον τους γιατρούς στη διάγνωση γαστρεντερικών παθήσεων με την ανάλυση των αερίων στα έντερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Trends in Biotechnology.

Δημιούργησαν «ηλεκτρονικό χάπι» που εντοπίζει εγκαίρως τις γαστρεντερικές διαταραχές

Τα μικρόβια που ζουν στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου παράγουν αέρια που πιστεύεται ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, συμβάλλουν στην εξέλιξη γαστρεντερικών ασθενειών. Αυτός ο νέος αισθητήρας αερίου θα μπορούσε να παρέχει έγκαιρες ενδείξεις για τις επιπτώσεις αυτών των εντερικών αερίων, οδηγώντας σε νέες θεραπείες και διαγνωστικές τεχνικές.

Το πρωτοποριακό χάπι αποτελείται από ένα προστατευτικό κέλυφος που ενσωματώνει έναν αισθητήρα αερίου, έναν μικροεπεξεργαστή, έναν ασύρματο πομπό για την επεξεργασία και διαβίβαση των δεδομένων, καθώς και μια μικροσκοπική μπαταρία.

a schematic of a swallowable gas detecting pill

Διαφορετικοί τύποι των μικροβίων του εντέρου παράγουν διαφορετικά υποπροϊόντα, μερικά από τα οποία είναι συγκεκριμένα αέρια που μπορούν να εντοπιστούν από το ηλεκτρονικό χάπι. Τα επίπεδα αυτών των αερίων θα μπορούσαν δυνητικά να αποκαλύψουν εγκαίρως τον κίνδυνο ενός ατόμου από ασθένειες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Kourosh Kalantar-zadeh από το πανεπιστήμιο RMIT στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, υποστηρίζει ότι "καινοτόμες μεθοδολογίες αξιολόγησης της κατάστασης του εντέρου και έγκαιρης διάγνωσης σχετικών νοσημάτων, θα επιφέρουν πρωτοφανή οφέλη για το ευρύ κοινό με την παροχή ιατρικών και διαγνωστικών συσκευών που μειώνουν σημαντικά τα ιατρικά έξοδα και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως".

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το διατροφικό πρόγραμμα που μειώνει τον κίνδυνο

Πλευροχονδρίτιδα: Ποια πάθηση είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Παγκρεατίτιδα: Τι είναι, αίτια και συμπτώματα