ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεχνητή καρδιά σε ένα τσιπάκι θα αντικαταστήσει τα πειράματα σε ζώα (βίντεο)

Οι κλινικές μελέτες επάνω σε θέματα νέων φαρμάκων για την καρδιά αποτελούν πάντα μια πρόκληση για τους ερευνητές, αφού το ποσοστό θνησιμότητας στα πειραματόζωα είναι υψηλό και τα στοιχεία που συλλέγονται από κάθε μελέτη περιορισμένα.

Τεχνητή καρδιά σε ένα τσιπάκι θα αντικαταστήσει τα πειράματα σε ζώα (βίντεο)

Τώρα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Berkeley, με επικεφαλής τον καθηγητή Kevin Healy, δημιούργησαν μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική συσκευή, που φιλοξενεί ζωντανά ανθρώπινα καρδιακά κύτταρα. Τα παλλόμενα καρδικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ασφαλής πλατφόρμα κλινικών δοκιμών για τη διενέργεια ερευνών επάνω σε νέες χημικές, φαρμακευτικές ουσίες για καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το γεγονός ότι η επιστήμη αναζητάει και βρίσκει τρόπους να περιορίσει την χρήση πειραματόζωων στις κλινικές έρευνες, ενώ ταυτόχρονα προωθεί νέες, μεγαλύτερης ακρίβειας μεθόδους.

Δεδομένου ότι η νέα συσκευή φιλοξενεί πραγματικά ανθρώπινα κύτταρα, τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο ακριβή από εκείνα που γίνονται επάνω σε πειραματόζωα, χωρίς να αλλοιώνονται οι φάσεις/στάδια μιας σύγχρονης κλινικής δοκιμής.

Τα κύτταρα μέσα στην συσκευή παράγονται από βλαστοκύτταρα. Αυτά τοποθετούνται εντός της συσκευής η οποία μιμείται την τρισδιάστατη δομή του τρόπου που τα ανθρώπινα κύτταρα αναπτύσσονται φυσικά μέσα στην καρδιά. Τα κύτταρα επιστρώνονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να δείχνουν όλα προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ μικροσκοπικοί σωλήνες διαπερνούν τη συσκευή, υποκαθιστώντας τα αιμοφόρα αγγεία που την τροφοδοτούν με αίμα.

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει καρδιακά μυϊκά κύτταρα πριν και μετά την έκθεσή τους σε ισοπροτερενόλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της βραδυκαρδίας (αργός καρδιακός ρυθμός). Είναι σαφές ότι τα κύτταρα αρχίζουν να χτυπούν ταχύτερα μετά από 30 λεπτά έκθεσης σε ισοπροτερενόλη.

Διαβάστε επίσης:

Μεταβολικό σύνδρομο: Ποιοι κινδυνεύουν και γιατί

Αλλεργικό σοκ: Ποια τα συμπτώματα – Τι πρέπει να κάνετε

Υπέρταση: 5 βότανα που την μειώνουν αποτελεσματικά

ResQCPR: Η συσκευή που σώζει ζωές μετά από καρδιακή ανακοπή (βίντεο)