ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το άσθμα μπορεί να διαγνωστεί εύκολα και να αντιμετωπιστεί αποτελεματικά υπενθυμίζουν οι επιστήμονες

Το άσθμα μπορεί να διαγνωστεί εύκολα και να αντιμετωπιστεί αποτελεματικά υπενθυμίζουν οι επιστήμονες

Το άσθμα μπορεί να διαγνωστεί εύκολα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.) εκτιμά ότι είναι κομβικής σημασίας η εκπαίδευση των ασθενών, ώστε ν' αναγνωρίζουν έγκαιρα συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια, και να επισκέπτονται άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας.

Σήμερα υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς, από τους οποίους το 5,9% είναι παιδιά ή έφηβοι, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά άσθματος καταγράφονται στη νότια Ελλάδα και τα χαμηλότερα στην βόρεια και δυτική. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα αγγίζουν τις 20.000.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Τουμπής, Πρόεδρος της Ε.Π.Ε., πνευμονολόγος, «η ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας για το άσθμα, την ΧΑΠ ή και άλλα αναπνευστικά νοσήματα, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Γι' αυτό στηρίζει κάθε χρόνο ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την επίσκεψη των ασθενών στον ειδικό πνευμονολόγο που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Γ.Γ. της Ε.Π.Ε., Καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας πρόσθεσε ότι «στόχος της Ε.Π.Ε. είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και επιστημονικές μελέτες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας, όσο και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας». Οι Συντονιστές της Ομάδας Άσθματος, Στυλιανός Λουκίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Πέτρος Μπακάκος, Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, επισήμαναν ότι η σωστή θεραπεία είναι σημαντική και εξατομικεύεται πλέον για κάθε ασθενή.

Αναφερόμενος στη νόσο ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι «στόχος της σύγχρονης θεραπείας του άσθματος είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου καθώς και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, όπως η αποφυγή των κρίσεων της νόσου και η ελάττωση των ανεπιθύμητων ενεργειών από την φαρμακευτική αγωγή. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων για τον έλεγχο του σοβαρού αλλεργικού άσθματος, όπως αυτή της ομαλιζουμάμπης, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Επίσης, μια νέα προσθήκη στην θεραπεία του άσθματος αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο, που φαίνεται ότι οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και μείωση των εξάρσεων.

Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι βρίσκονται υπό έρευνα νέες θεραπείες που στοχεύουν σ' αυτούς τους ασθενείς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και πρόκειται κυρίως για μονοκλωνικά αντισώματα».

Ο κ. Μπακάκος από την πλευρά του σημείωσε αναφορικά με τις νέες θεραπείες ότι «σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας και προς όφελος των ασθενών μας, μία απλουστευμένη, θεραπευτική επιλογή, τον συνδυασμό φουροϊκής φλουτικαζόνης και βιλαντερόλης που θα χορηγείται μια φορά ημερησίως, με κύριο σκοπό την αποτελεσματικότητα και τη σταθερή συμμόρφωση του ασθενή στην λήψη της θεραπείας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία της θεραπείας».

Τέλος σημείωσε ότι «σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος το 2011, υπολογίζεται ότι το άσθμα μαζί με την ΧΑΠ, επίσης νόσημα των αεραγωγών με παρόμοια συμπτώματα, έχουν ένα ετήσιο κόστος 150 εκατ. ευρώ».

 

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: 1.044 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Στους 85 οι θάνατοι, στους 600 οι διασωληνωμένοι

«Κλείδωσε» το διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε θα γίνει - Τι θα ανακοινώσει για το lockdown

Κρούσματα σήμερα: 213 στη Θεσσαλονίκη, 255 στην Αττική - Ποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα

Κορονοϊός: Θρήνος για τον 49χρονο γυναικολόγο που πέθανε στη Λάρισα - «Υπέροχέ μου άνθρωπε...»

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Φοβήθηκα και πόνεσα πολύ» - Το «ευχαριστώ» και το μήνυμα για τον κορονοϊό

Θρίλερ στο κέντρο της Αθήνας: Εξαφανίστηκε ο Τάκης Παπαχρήστου

Πέθανε η δημοσιογράφος Μαρία Κωνσταντοπούλου

Σχολεία: Η απόφαση για το άνοιγμά τους και το σενάριο για κόψιμο των διακοπών των Χριστουγέννων

Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις: Πέθανε ο Μάρκος Παζιώκης

Μαραντόνα: Παραδόθηκε ο υπάλληλος που έβγαλε… selfie με τη σoρό του

Κορονοϊός: Συνεχίζεται η ασφυξία στις ΜΕΘ - Πόσες κλίνες είναι ελεύθερες στην Αττική

Καιρός: Χριστούγεννα με κρύο και χιόνια; Η «πρόβλεψη» του Σάκη Αρναούτογλου