ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαριά «τραυματισμένο» το ΕΚΑΒ – Μόλις 50 ασθενοφόρα στην Αττική

Τα πέντε χρόνια της κρίσης έχουν πλήξει σημαντικά το ΕΚΑΒ, καθώς περίπου 100 ασθενοφόρα έχουν αποσυρθεί από τους δρόμους της χώρας λόγω βλαβών.

Βαριά «τραυματισμένο» το ΕΚΑΒ – Μόλις 50 ασθενοφόρα στην Αττική

Πρόκειται για οχήματα που εισήχθησαν στον στόλο του Κέντρου προ εικοσαετίας, με αποτέλεσμα τα ανταλλακτικά τους να είναι πλέον δυσεύρετα.

Αλλά και από τα 650 ασθενοφόρα που περιλαμβάνονται στον ενεργό στόλο του ΕΚΑΒ τα περισσότερα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας μεταξύ 2000 και 2003, με αποτέλεσμα να είναι «φορτωμένα» με ακόμη και ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα.

Ο μέσος όρος των χιλιομέτρων για ένα ασθενοφόρο που εξυπηρετεί τους ασθενείς σε μια νησιωτική περιοχή είναι 15.000 χλμ. ετησίως. Όμως στην ηπειρωτική χώρα το κοντέρ των ασθενοφόρων γράφει έως και 50.000 χλμ. ετησίως, ενώ τα ασθενοφόρα στην Αθήνα, στην Πάτρα και στη Λαμία διανύουν 70.000 χλμ. ετησίως.

Τα πιο σύγχρονα είναι 100 οχήματα που αποκτήθηκαν το 2009 μετά από δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Το Ελληνικό Δημόσιο δαπανά 2 εκατομμύρια ευρώ για τη συντήρηση των ασθενοφόρων. Τα οχήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη του πληθυσμού.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την ημέρα στην Αττική (από τον Ωρωπό ως την Κόρινθο) κινούνται μόλις 50 ασθενοφόρα, ενώ τη νύχτα ο αριθμός πέφτει στο μισό. Το 2009 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 80.

Διαβάστε επίσης:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΕΚΑΒ Λάρισας

Σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο για την άδεια άσκησης επαγγέλματος διασώστη του ΕΚΑΒ