ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάλεξη Kerry Kennedy: «Λέγοντας την αλήθεια στην εξουσία για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Έκκληση για το χτίσιμο ενός κόσμου πιο ειρηνικού και πιο δίκαιου, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι σεβαστά και απαραβίαστα, αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας, ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά, έστειλε το πρωί της Τετάρτης από το Μουσείο της Ακρόπολης, η διεθνής ακτιβίστρια και Πρόεδρος του "Robert F. Kennedy Human Rights", κυρία Kerry Kennedy, κόρη του αείμνηστου Robert F. Kennedy και της Ethel Kennedy.

Διάλεξη Kerry Kennedy: «Λέγοντας την αλήθεια στην εξουσία για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Κατά τη διάρκεια της διάλεξής της, με τίτλο «Λέγοντας την αλήθεια στην εξουσία για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», την οποία οργάνωσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», η Kerry Kennedy έκανε πολλές αναφορές στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, ποιητές και ήρωες, που ενέπνευσαν τον πατέρα της και καθόρισαν την πορεία του και τη δική της, καθώς και αναφορές στους σύγχρονους ήρωες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, που ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στη βία, τη σκληρότητα, τη διαφθορά και την αδικία, προκαλώντας τον θαυμασμό και το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που είχε κατακλύσει το αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Στον Περικλή βασίστηκαν και οι δικοί μας ιδρυτικοί πατέρες, επεσήμανε η Kerry Kennedy αρχίζοντας την ομιλία της, όταν είπαμε ότι δεν θέλουμε να μιμηθούμε άλλα έθνη αλλά θέλουμε να μας μιμηθούν τα άλλα έθνη. Γι' αυτό πραγματικά νιώθουμε στενούς δεσμούς με την Ελλάδα μέχρι και σήμερα. Θεωρώ αυτή την ιδέα «ενός ενωμένου κόσμου» εξαιτερικά σημαντική, γιατί είναι εξοργιστικό σε μια χώρα σαν την Ελλάδα μια μητέρα να πρέπει σήμερα να αποφασίσει αν θα αγοράσει φάρμακα για τους ηλικιωμένους γονείς της ή τροφή για τα παιδιά της! Δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει κάτι τέτοιο σ΄ αυτή τη χώρα, που είναι μέλος της πλουσιότερης και ισχυρότερης ομοσπονδίας κρατών στην ιστορία του κόσμου, και αυτές οι αποφάσεις να παίρνονται σήμερα, αυτή την ημέρα... Εμείς και όλες οι χώρες οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας, γιατί αν δεν την στηρίξουμε ο καθένας θα έχει μεγάλο πρόβλημα παντού στον κόσμο!».

Κι αμέσως μετά τη διακοπή από το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου η κυρία Kennedy συνέχισε: «Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως πρόσωπα, απέναντι σε όλα τα δεινά που προκαλεί η βία και η διαφθορά στην ανθρωπότητα; Πριν από 20 χρόνια έκανα την ίδια ερώτηση στους 50 πιο γενναίους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρουσιάζω στο βιβλίο μου «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας».

Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι έχει μια απάντηση για τα δεινά της ανθρωπότητας,. Όμως όλοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να στέκονται άπραγοι και να παρακολουθούν τους ανθρώπους να υποφέρουν. Αυτοί οι απίστευτοι αγωνιστές κατανόησαν το καθήκον τους όχι ως ήρωες αλλά ως ανθρώπινες υπάρξεις... Κι αργότερα, ακούγοντας τόσες πολλές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που στάθηκαν ανίκανοι να αγνοήσουν τη συνείδησή τους, μου ήρθε μια ιδέα: Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να διδάξουμε τους νέους ανθρώπους να γίνουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Και ποιός καλύτερος τρόπος υπάρχει για να τους διδάξουμε από το να τους παρουσιάσουμε τις συνεντεύξεις αυτών των γενναίων ανθρώπων , μέσα από τις οποίες φαίνεται ότι την ΑΛΛΑΓΗ την κάνουν άνθρωποι σαν εσάς κι εμένα , άνθρωποι με φόβους, με ελπίδες και όνειρα, όπως κι εμείς.

Αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα τέτοιο μάθημα στους νέους θα μπορούσαμε και να μεταμορφώσουμε τις κοινωνίες μας. Έτσι γεννήθηκε το σχολικό πρόγραμμα "Speak truth to power" για τα ανθρώπινα δικαιώματα... Για παράδειγμα όταν θέλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το πρόβλημα της παιδικής εργασίας το οποίο πρέπει να λύσουμε, τους προκαλούμε να αρχίσουν να αναρωτιούνται από πού και απο ποιούς είναι κατασκευασμένα τα παπούτσια ή τα ρούχα τους. Μήπως από εταιρείες που χρησιμοποιούν παιδιά ως εργάτες; Σκοπός του "Speak truth to power" δεν είναι να δώσουμε στους νέους ανθρώπους στοιχεία και γεγονότα που θα ξεχάσουν σύντομα, αλλά να τους εμφυσήσουμε μια δέσμευση ζωής στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... Δίνοντας στα παιδιά μας τα εργαλεία για να γίνουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , δημιουργούμε το πιο σίγουρο μονοπάτι για έναν καλύτερο κόσμο...».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Kerry Kennedy πριν αρχίσει την ομιλία της ευχαρίστησε δημόσια την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρο του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και το Ίδρυμά της με τιμούν με αυτή την εκδήλωση. Η Μαριάννα είναι για μένα ένα από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα στον κόσμο. Είναι πηγή έμπνευσης, πολύτιμη φίλη και συνεργάτης. Και γνωρίζω ότι σ' ολόκληρη την υφήλιο, όπου είναι γνωστό το όνομα και το έργο της, αποτελεί πρότυπο γενναιοδωρίας και θεωρείται κάτι σαν ηρωϊδα, προσφέροντας στον καθένα ό,τι μπορεί: Προστατεύει άρρωστα παιδιά, αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών, συμβάλλει με τη δράση της σε τόσο σημαντικούς τομείς όπως η παιδεία και ο πολιτισμός...».

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, που μεταξύ άλλων είπε: «Υποδεχόμαστε σήμερα με πολλή χαρά την εκλεκτή μας καλεσμένη, μια μεγάλη φιλέλληνα, ανθρωπίστρια, δυναμική υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας , την Πρόεδρο του Κέντρου «Robert Francis Kennedy Human Rights» κυρία Κerry Kennedy.

Η Kerry Kennedy είναι μια ακούραστη ακτιβίστρια ειρήνης, μια πολυβραβευμένη συγγραφέας και ταυτόχρονα μία στοργική μητέρα 3 υπέροχων κοριτσιών. Η Κerry Kennedy ακολουθεί τα βήματα του αγαπημένου της πατέρα, του αείμνηστου Γερουσιαστή Robert Francis Kennedy και της αγαπημένης της μητέρας Εthel Kennedy, Iδρύτριας του "Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights", η οποία έλαβε στις 24 Νοεμβρίου του 2014 την ανώτατη διάκριση της Αμερικής, το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας» από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama. Η Εthel Κennedy εμφύσησε τον δυναμισμό, τα οράματα και τα ιδανικά του Robert Kennedy στα παιδιά της, στάθηκε με ακλόνητη πίστη κοντά τους και ποτέ δεν σταμάτησε να ενθαρρύνει τα μέλη της οικογένειάς της να διαδώσουν και να εκπληρώσουν τα οράματά του, να τιμήσουν τη μνήμη και τα έργα του μέσα από τις δικές τους προσπάθειες και πρωτοβουλίες.

Η Μεγάλη Κυρία στις καρδιές των Αμερικανών, η αγαπημένη μου φίλη Ethel Kennedy, είναι σήμερα ανάμεσά μας και μας τιμά με την παρουσία της. Τιμά την προσπάθειά μας και δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο μήνυμα που θα στείλουμε σήμερα από εδώ. Την ευχαριστώ από την καρδιά μου για την πολύτιμη στήριξή της όλα αυτά τα χρόνια αλλά κυρίως την ευχαριστώ ως μητέρα προς μητέρα για την ελπίδα και την αποφασιστικότητα που εδώ και δεκαετίες μεταδίδει μέσα από τη δράση της και το πολύ σημαντικό της έργο! Το Ίδρυμά μας τιμά σήμερα την κυρία Ethel Kennedy για τη διαρκή της επαγρύπνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για το μακροχρόνιο έργο της για τη δημοκρατία και την δικαιοσύνη... Είναι μεγάλη τιμή για το Ίδρυμά μας που συνεργάζεται με το Kέντρο «Robert F. Kennedy Human Rights».

Μια συνεργασία που διατηρείται εδώ και χρόνια, ενώ το 2013 υπογράψαμε συμφωνία να προωθήσουμε το πρόγραμμα αυτό στους Έλληνες μαθητές.

Στην προσπάθειά μας συνεργαζόμαστε διαχρονικά με το Υπουργείο Παιδείας που μας βοηθά σε όλα τα στάδια του προγράμματος ώστε σε λίγο καιρό να μπορούμε να μοιράσουμε τα αντίτυπα της ελληνικής έκδοσης στα ελληνικά σχολεία, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και τα Ελληνόπουλα να συμμετέχουν σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα. Γίνε υπέρμαχος! Παροτρύνει τους μαθητές το βιβλίο. «Ο καθένας μπορεί να γίνει υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε μέσα σε μία ημέρα είτε καθ΄ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους» αναφέρει και αφήνει να παρελάσουν μέσα στις σελίδες του ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Aρχιεπίσκοπος Desmont Tutu, ο Νelson Mandela, η Rigoberta Menchu Tum, και πολλοί άλλοι!

Παράλληλα, μέσα σε αυτό το «πάνθεον» διεθνών προσωπικοτήτων προσθέσαμε, με την συνεργασία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ένα ελληνικό κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο σε ένα δικό μας μεγάλο σύμβολο, τον Γιώργο Σεφέρη. Το κεφάλαιο μιλά για τη ζωή και το έργο του και αναφέρει την συγκλονιστική του ομιλία κατά την τελετή της απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας που έλαβε στη Στοκχόλμη το 1963. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό στόχος μας είναι να προετοιμάσουμε μια νέα γενιά υπεύθυνων, ευαίσθητων, δίκαιων πολιτών που σέβονται την αξία της ζωής, την διαφορετικότητα και το δικαίωμα κάθε άνδρα, κάθε γυναίκας και κάθε παιδιού να έχει μια ζωή αξιοπρέπειας, ανάπτυξης και ευημερίας...».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης και ο Δρ. Frank La Rue, Διευθυντής του «Robert F. Kennedy Human Rights» στην Ευρώπη και διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά το τέλος της διάλεξης, η κυρία Βαρδινογιάννη απένειμε στην Kerry Kennedy και στην Ethel Kennedy, τα Βραβεία του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» 2015.

Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης του Real Group, κύριος Νίκος Χατζηνικολάου.

Μεταξύ άλλων τη διάλεξη της Kerry Kennedy παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, οι βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Μαυρωτάς, οι Πριγκίπισσες Ειρήνη και Τατιάνα, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, οι πρέσβεις της Αγγλίας, της Αυστραλίας, της Βουλγαρίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Κροατίας, του Μεξικού, της Νιγηρίας, της Ουκρανίας, του Κατάρ και της Φινλανδίας, όπως επίσης εκπρόσωποι άλλων Πρεσβειών, ο κύριος Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης, η κυρία Ζέττα Αντσακλή, η κυρία Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη, η κυρία Μαρία Πεκ, η Πρόεδρος του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής», κυρία Ρόδη Κράτσα, ο πρώην υπουργός Απόστολος Κράτσας, ο κύριος Ανδρέας Ζαϊμης, ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπίστημιου, Καθ. Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, η κυρία Μαρία Δοξιάδη, η κυρία Λίζα Έβερτ, ο κύριος Σπύρος Μερκούρης, η κυρία Ειρήνη Νταϊφά, ο Σάκης Ρουβάς, η Κάτια Ζυγούλη, κ.ά.

PAN 0129