ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γραμματοσειρά που «μιμείται» τη δυσλεξία (εικόνες)

Χρησιμοποιούμε διαφορετικές γραμματοσειρές ώστε να προσδώσουμε διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα σε ένα κείμενο. Άλλες είναι εξαιρετικά περίτεχνες και εντυπωσιακές, ενώ άλλες πιο απλές και ευανάγνωστες.

Η γραμματοσειρά που «μιμείται» τη δυσλεξία (εικόνες)

Η γραμματοσειρά που δημιούργησε ο Ντάνιελ Μπρίτον είναι σίγουρα πολύ διαφορετική απ' όσες έχετε δει μέχρι σήμερα.

Ο νεαρός φοιτητής από το Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησε μια γραμματοσειρά που «μιμείται» τη δυσλεξία. Χρησιμοποίησε ως βάση τη γνωστή γραμματοσειρά Helvetica και στη συνέχεια αφαίρεσε περίπου το 40% από κάθε γράμμα.

dyslexia

Ο αναγνώστης αναπόφευκτα δυσκολεύεται να διαβάσει το κείμενο, πασχίζοντας να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα. Η κούραση και η απογοήτευση που συνοδεύουν την υπερπροσπάθεια αυτή θυμίζουν την εμπειρία της δυσλεξίας, σύμφωνα με τον 25χρονο Ντάνιελ.

b643e7a8c34b91646b99c070c19f2a78 L

Ο νεαρός, ο οποίος έλαβε διάγνωση για δυσλεξία στην ηλικία των 18 ετών, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία είναι εξαιρετικά παρεξηγημένη και περιβάλλεται από αρκετούς μύθους κι έτσι δημιούργησε μια σειρά από αφίσες στις οποίες φιγουράρουν κείμενα γραμμένα με τη δική του γραμματοσειρά ώστε να κατανοήσει το ευρύ κοινό πώς είναι η εμπειρία της ανάγνωσης για ένα άτομο με δυσλεξία. «Δεν είναι αυτό που βλέπει ένα άτομο με δυσλεξία, απλώς αναπαράγει την εμπειρία», διευκρινίζει ο Ντάνιελ.

dyslexia 2
dyslexia 3

Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Dyslexia International, η δυσλεξία εμφανίζεται τουλάχιστον στο 10% του πληθυσμού και εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερα από 700 εκατομμύρια άτομα (παιδιά και ενήλικες) σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Δυσλεξία: Ποια είναι τα συμπτώματα ανά ηλικία
Ένα απλό τεστ προβλέπει τις μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά