ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ιατρικής Τεχνολογίας: Πάνω από 500.000 προϊόντα στην υπηρεσία της υγείας των πολιτών

Γνωρίζατε ότι, υπάρχουν πάνω από 500.000 Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα που συμβάλλουν στη διάγνωση και θεραπεία της υγείας των ανθρώπων; Ότι κάθε 38 λεπτά κατατίθεται στην Ευρώπη ένας φάκελος ευρεσιτεχνίας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και ότι κάθε 3 μήνες ανακαλύπτεται ένα νέο διαγνωστικό μέσο για την ανάσχεση μιας πανδημίας;

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ιατρικής Τεχνολογίας: Πάνω από 500.000 προϊόντα στην υπηρεσία της υγείας των πολιτών

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ενημέρωσης για τα Ιατροτεχνολογικά & Διαγνωστικά Προϊόντα (15 – 21 Ιουνίου), που διοργανώνει για πρώτη φορά η συμμαχία MedTech Europe, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), στηρίζει την πανευρωπαϊκή προσπάθεια ενημέρωσης για την αξία και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία στη συνολική φροντίδα της Υγείας, στην υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων Υγείας και την εθνική οικονομία. Ο ΣΕΙΒ με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών, του ιατρικού, νοσηλευτικού, Διοικητικού προσωπικού των Νοσοκομείων και του ευρύτερου κοινού, θα αναρτήσει σχετικές ενημερωτικές αφίσες στα Πανεπιστημιακά και μεγαλύτερα Νοσοκομεία στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η καινοτομία και η αποτελεσματικότητα της ιατρικής τεχνολογίας, οφείλεται στη στενή συνεργασία κλάδων όπως η βιοχημεία, η μηχανική, η πληροφορική, που δημιουργεί και παράγει έξυπνες και εξατομικευμένες λύσεις υγείας. Λύσεις που βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα, να είναι πιο παραγωγικοί, κοινωνικά ενεργοί και μη εξαρτώμενοι. Λύσεις που συμβάλλουν στην επιτυχή διαχείριση έκτακτων αναγκών, όπως μιας επείγουσας χειρουργικής επέμβασης σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας ή μιας φλεγμονώδους σκωληκοειδούς απόφυσης, επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής, μειώνουν τα συμπτώματα και καταπολεμούν την εξέλιξη της νόσου ή ακόμα και συντελούν εξαρχής στην αποφυγή μιας λοίμωξης.

Η διατήρηση της καλύτερης υγείας των ανθρώπων στην παραγωγική ηλικία, χάρη στη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη καθώς επισπεύδεται η επιστροφή του ασθενή στην εργασία του, ενώ μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας ή ιατρικών επισκέψεων αλλά και οι δαπάνες περίθαλψής του.

Παράλληλα, αν αναλογιστούμε ότι το 2050 υπολογίζεται ότι πάνω από 1,6 δις άνθρωποι θα είναι άνω των 65 ετών, τότε γίνεται σαφές ότι η συμβολή των καινοτόμων ιατρικών προϊόντων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, είναι εξίσου σημαντική αφού τους εξασφαλίζει μια δραστήρια ζωή και τους δίνει τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ενεργά στην κοινωνία, την οικονομία, τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Ιατρική Τεχνολογία και η αποτελεσματική χρήση της, συμβάλλει θετικά και στην υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων υγείας, μέσω της μείωσης των χρόνων αναμονής, στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση των δαπανών αποφεύγοντας τις περιττές εξετάσεις, ημέρες νοσηλείας και θεραπείες.

Τα προϊόντα της ιατρικής τεχνολογίας βρίσκονται παντού γύρω μας, σ' ένα νοσοκομείο, ένα ιατρείο ή στο σπίτι και είναι κάθε εργαλείο το οποίο δεν είναι «χάπι», όπως τα τεστ εγκυμοσύνης, οι υπέρηχοι, οι σύριγγες, τα διαγνωστικά μηχανήματα, οι ακτινογραφίες, οι βηματοδότες, οι μετρητές σακχάρου, τα τεχνητά μέλη και πολλά άλλα!

Η Ευρωπαϊκή αγορά Ιατρικής Τεχνολογίας εκτιμάται στα €100 δις και αποτελεί το 28% της παγκόσμιας αγοράς Ιατροτεχνολογίας, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 40%. Κυρίαρχες χώρες της Ευρωπαϊκής αγοράς είναι η Γερμανία (28%), η Γαλλία (16%), η Βρετανία (11%) και η Ιταλία (10%).

Στην Ελλάδα ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων εκτιμάται στο €1 δις, όμως ο κλάδος τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζει μεγάλη πτώση η οποία οφείλεται στις υπέρογκες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων αλλά και του ιδιωτικού τομέα οι οποίες έχουν αυξητική τάση τον τελευταίο χρόνο, και ως εκ τούτου σήμερα δεν υπάρχει παρά ελάχιστη εγχώρια παραγωγή! Παρόλα αυτά η εγχώρια βιομηχανία (εμπορική και κατασκευαστική) καταφέρνει να απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, όπως Επιστήμονες Υγείας (Ιατροί, Βιολόγοι, Βιοτεχνολόγοι, Νοσηλευτές, Τεχνολόγοι, κλπ), Μηχανικοί Υγείας, Βιομηχανικοί, Επιστήμονες βιοπληροφορικής, αλλά και τηλεπικοινωνιών.

Παγκοσμίως, η βιομηχανία Ι/Π, απασχολεί 575.000 άτομα σε 25.000 εταιρείες και επενδύει 7 - 12% των εσόδων της στην Έρευνα & Ανάπτυξη.

Το ΔΣ του ΣΕΙΒ τονίζει ότι «Η μη αξιοποίηση της ιατρικής τεχνολογίας οδηγεί σε αύξηση των δαπανών υγείας και σε σπατάλες που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει ακόμα και σ' αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες να στηρίξει, στο μέτρο του δυνατού, την εγχώρια βιομηχανία Ιατρικής Τεχνολογίας καθώς μακροπρόθεσμα μόνο όφελος έχει να αποκομίσει, δημιουργώντας ένα σταθερό και βιώσιμο σύστημα περίθαλψης, και συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων η οποία συνεπάγεται ευημερία, παραγωγικότητα και συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Ποιός είναι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 142 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Ποιά είναι η MedTech

Η MedTech αποτελεί την συμμαχία των δύο μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών Συνδέσμων της Βιομηχανίας Ιατρικής Τεχνολογίας, EDMA & EUCOMED και ιδρύθηκε το 2012. Η Edma εκπροσωπεί την Βιομηχανία των In-vitro Διαγνωστικών Ιατροτεχνολογικών προϊόντων και η Eucomed την Βιομηχανία Ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Στην Ευρωπαϊκή αγορά Ιατρικής Τεχνολογίας η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε €100 δις, δραστηριοποιούνται 25.000 εταιρείες αιχμής τεχνολογίας και απασχολούνται πάνω από 575.000 εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης. Το 10,4% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ δαπανάται στην Υγεία και ένα 7,5% αυτού του αριθμού, αποτελεί συνεισφορά της Ιατρικής Τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Παύλος Αρναούτης πρόεδρος και πάλι του ΣΕΙΒ

Δέσμευση νέου Δ.Σ. ΣΕΙΒ: Έμφαση στην βιωσιμότητα του κλάδου & των συστημάτων περίθαλψης


ΣΕΙΒ: Δημόσιοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί & βιωσιμότητα για έναν κλάδο με προοπτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ