ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτοδυναμική θεραπεία ακμής: Όλες οι νέες εξελίξεις από το Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας

Η ακμή είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο απευθύνονται οι ασθενείς στους δερματολόγους και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το ότι είναι πάντα ένα φλέγον ζήτημα στα συνέδρια δερματολογίας. Ωστόσο, μια νέα εποχή αρχίζει για το ζήτημα της ακμής –και αυτό οφείλεται, εν μέρει, και πάλι στα βακτήρια.

Φωτοδυναμική θεραπεία ακμής: Όλες οι νέες εξελίξεις από το Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας

«Ναι, είναι ένα εντελώς νέο κεφάλαιο» λέει η Μπριζίτ Ντρενό, Αναπληρώτρια Κοσμήτωρ Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Νάντης στη Γαλλία και μία από τις από τις πιο εξέχουσες ειδικούς στην ακμή παγκοσμίως. «Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο μικροβίωμα και στη φλεγμονή που προκαλείται από την εγγενή ανοσία: είναι κάτι πραγματικά καινούργιο για μας».

Η εγγενής ανοσία είναι το κομμάτι του αμυντικού συστήματος του σώματός σας που μπαίνει σε λειτουργία μόλις εντοπιστεί κάποιος τραυματισμός –για παράδειγμα, τα λευκά αιμοσφαίρια που συρρέουν στην περιοχή ενός κοψίματος. Το προπιονοβακτηριδιο της ακμής, Propionibacteria acnes (P.acnes) το οποίο προκαλεί την ακμή, πολλαπλασιάζεται όταν υπάρχει υπερβολική παραγωγή σμήγματος και έτσι ενεργοποιεί τους μηχανισμούς της εγγενούς ανοσίας. Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη του P.acnes επηρεάζει και άλλα βακτήρια τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής που προκύπτει από την ενεργοποίηση των μηχανισμών τής εγγενούς ανοσίας.

Όμως, πώς περιποιείστε το μικροβίωμα του δέρματός σας όταν χρησιμοποιείτε μια ισχυρή τοπική ή συστηματική φαρμακευτική αγωγή, όπως η ισορετινοΐνη; Η καθηγήτρια Ντρενό συνιστά τη χρήση μιας τοπικής φαρμακευτικής αγωγής σε όλη την περιοχή του προσώπου (κι όχι απλώς κατά τόπους) μόνο το βράδυ και τονίζει την κεφαλαιώδη σημασία της χρήσης ενυδατικής κρέμας το πρωί και της αποφυγής σκληρών σαπουνιών, που είναι πολύ αλκαλικά, για το πλύσιμο του δέρματος. Αυτές οι ενέργειες θα συμβάλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών βακτηρίων τής επιδερμίδας τα οποία αναπτύσσονται σε νωπό, όξινο δέρμα.

Όμως, υπάρχει και άλλος ένας σημαντικός λόγος να φροντίζουμε τη φυσιολογικό μικροβίωμα του δέρματος, λέει η καθηγήτρια Ντρενό. Περίπου 70% των P.acnes είναι πλέον ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τοπικής χρήσης και, επιπλέον, τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τα φυσιολογικά βακτήρια του δέρματος, με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο που ευνοεί την ανάπτυξη «κακών» βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος.

Η καθηγήτρια Φλόρα Ζιανγκ τονίζει τις προόδους που έχουν γίνει στην αντιμετώπιση των σημαδιών της ακμής, όπως είναι η φωτοδυναμική θεραπεία. Επισημαίνει ότι στην Κίνα, όπου ένα μεγάλο ποσοστό τού πληθυσμού εκτίθεται στην ηπατίτιδα Β, προτιμώνται οι φυσικές μέθοδοι, διότι δεν έχουν τις παρενέργειες των συστηματικών. Αναφέρει επίσης την ατμοσφαιρική μόλυνση ως παράγοντα εμφάνισης ακμής, διότι προκαλεί αύξηση της παραγωγής σμήγματος.

Για περαιτέρω αποκλειστική ενημέρωση από το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας στο Βανκούβερ, που σας προσφέρει η La Roche-Posay, παρακαλώ επισκεφθείτε το www.youtube.com/Larocheposayinter

Βρείτε όλα τα προϊόνταγια τον καθαρισμό και την περιποίηση του λιπαρού δέρματος με τάση ακμής από τη LaRoche-Posay!

Διαβάστε ακόμη:

Όλα τα νέα δεδομένα και τεχνικές στο Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας από την La Roche Posay

Ακμή: 3 μυστικά για να απαλλαγείτε γρήγορα

Πώς φεύγουν τα σημάδια από τα σπυράκια

Εσωτερικά σπυράκια: Γιατί εμφανίζονται και πώς θα τα εξαφανίσετε

Σπυράκια στον ποπό: Ακμή, έρπης ή έκζεμα;

Σπυράκια: Οι τροφές υψηλού και χαμηλού "κινδύνου" (γράφημα)

Νέα θεραπεία εξαφανίζει τα σημάδια από τα σπυράκια


Φωτοπροστασία: Όλα τα νέα δεδομένα από το Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματολογίας - Ναι στην προστασία ευρέος φάσματος



Η επανάσταση του «Μικροβιώματος του Δέρματος» - Τι λέει η Roche-Posay ζωντανά από το Βανκούβερ

H La Roche-Posay στήριξε δύο μεγάλους αγώνες με φιλανθρωπικό σκοπό

Η La Roche-Posay στηρίζει το Φεστιβάλ Αντιγήρανσης «Νέοι... για πάντα!»