ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσοχή! Δείτε πού είναι πιο πιθανό να κολλήσετε… αγένεια!

Συνήθως φοβόμαστε μήπως κολλήσουμε κανένα κρυολόγημα ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ωστόσο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι κολλητική είναι και η... αγένεια!

Προσοχή! Δείτε πού είναι πιο πιθανό να κολλήσετε… αγένεια!

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Journal of Applied Psychology βασίστηκε σε ένα πρωτότυπο πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 90 φοιτητές στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Ζητήθηκε από τους φοιτητές να εξασκήσουν τις διαπραγματευτικές τους τεχνικές, με κάθε φοιτητή να περνά τη δοκιμασία με άλλους συμφοιτητές του σε διάστημα 7 εβδομάδων. Στο τέλος του πειράματος, διαπιστώθηκε ότι όσοι εκ των φοιτητών είχαν χαρακτηρίσει αγενή κάποιον από τους συμφοιτητές με τον οποίο εξασκήθηκαν ήταν πιο πιθανό να κακοχαρακτηριστούν και οι ίδιοι από το άτομο με το οποίο συνεργάστηκαν αμέσως μετά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η «εξάπλωση» της αγένειας φάνηκε να είναι ανεξέλεγκτη μεταξύ των φοιτητών και να πηγάζει από κάποιον αυτοματοποιημένο γνωστικό μηχανισμό, σε κάποιο υποσυνείδητο μέρος του εγκεφάλου.

«Οτιδήποτε, από μια απλή προσβολή έως την αδιαφορία προς ένα συνάδελφο, την απομόνωση αυτού έως και την απόκρυψη πληροφοριών, μπορεί να καλλιεργήσει ένα τοξικό περιβάλλον», δηλώνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης Trevor Foulk.

Αυτό συμβαίνει επειδή η έκθεση στην αναίδεια έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο απ' όσο νομίζουμε. Όταν κάποιος είναι αγενής απέναντί μας, η εμπειρία αυτή δημιουργεί μια προκατάληψη απέναντι σε παρόμοιες εμπειρίες στο μέλλον. Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε στην κοινόχρηστη κουζίνα και ένας συνάδελφος κάνει ένα αρνητικό σχόλιο για αυτό που τρώτε, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στον ίδιο χώρο είναι πολύ πιθανό να φερθείτε και εσείς αγενώς σε κάποιον άλλο. Μάλιστα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμη και η παρουσία, όχι η συμμετοχή, σε ένα περιστατικό αγενούς συμπεριφοράς μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά στο μέλλον.

Προσπαθήστε λοιπόν να διατηρείτε την καλή σας διάθεση εν ώρα εργασίας και να τη διοχετεύετε στους συναδέλφους σας για να αποφύγετε το περιττό εργασιακό στρες και τις προστριβές.

Διαβάστε επίσης:

Στρες τεστ: Ποια είναι τα σημάδια του επικείμενου burnout
Οι επιπλοκές του στρες για την υγεία (γράφημα)