ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδυνατίστε ανάλογα με τον τύπο της προσωπικότητάς σας! Δείτε πώς!

Τα στοιχεία του χαρακτήρα μας επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας, όπως το πόσο επιρρεπείς είμαστε στο πρόχειρο φαγητό ή στο πόσο πιθανό είναι να σηκωθούμε από τον καναπέ για να γυμναστούμε.

Αδυνατίστε ανάλογα με τον τύπο της προσωπικότητάς σας! Δείτε πώς!

Σύμφωνα με την επιτυχημένη συγγραφέα Γκρέτσεν Ρούμπιν, σε κάθε άνθρωπο ταιριάζουν διαφορετικές στρατηγικές αδυνατίσματος ανάλογα με τα βασικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς του.

Η Ρούμπιν υποστηρίζει ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι προσωπικότητας, τους οποίους ονομάζει Τάσεις, και σε καθέναν από αυτούς ταιριάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την αποτελεσματική απώλεια βάρους.

«Όταν προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια νέα συνήθεια, θέτουμε προσδοκίες για τον εαυτό μας. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πώς ακριβώς ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις προσδοκίες», εξηγεί η ειδικός και συμπληρώνει: «Υπάρχουν δύο είδη προσδοκιών, οι εξωτερικές προσδοκίες (π.χ. πρέπει να τηρήσουμε μια προθεσμία στη δουλειά) και οι εσωτερικές προσδοκίες (π.χ. πρέπει να τρώμε λιγότερη ζάχαρη)».

Οι τέσσερις Τάσεις τις οποίες αναγνωρίζει η Ρούμπιν προκύπτουν βάσει του πώς αντιδρά καθένας από εμάς σε αυτές τις προσδοκίες.

personality weight loss

- Ο Υποστηρικτής είναι αυτός που ανταποκρίνεται με ευκολία τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές προσδοκίες. Είναι ο τύπος που του αρέσει να ακολουθεί κανόνες και να τηρεί ένα σχέδιο που έχει καταστρώσει από πριν.

Ο καλύτερος τρόπος για να αδυνατίσει ένας Υποστηρικτής είναι να οργανωθεί σωστά και να θέσει πολλούς μικρούς στόχους. Μπορεί, για παράδειγμα, να φτιάξει μια λίστα με τους στόχους αυτούς και να τους διαγράφει έναν-έναν όταν τους πετυχαίνει. Είναι επίσης ένα άτομο που ανταποκρίνεται καλά στο πρόγραμμα, οπότε καλό είναι να πηγαίνει γυμναστήριο την ίδια ώρα κάθε μέρα.

- Ο Αμφισβητίας εξετάζει προσεκτικά κάθε είδους προσδοκία και ανταποκρίνεται σε αυτήν μόνο εάν τη θεωρεί λογική. Κατά κάποιο τρόπο, ο Αμφισβητίας μετατρέπει κάθε προσδοκία σε εσωτερική προσδοκία.

Για να ακολουθήσει μια δίαιτα, ο Αμφισβητίας πρέπει να ξέρει τα πάντα γι' αυτήν, ώστε να αποφασίσει αν είναι αρκετά καλή και εν τέλει να την υιοθετήσει. Τέτοια άτομα χρειάζονται λοιπόν επαρκή πληροφόρηση. Τα άτομα αυτά είναι επίσης πιο πιθανό να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα εάν παρακολουθούν στενά την πορεία τους. Διάφορα gadgets (όπως ένα βηματόμετρο) ή εφαρμογές (όπως αυτές που καταγράφουν την καθημερινή κατανάλωση θερμίδων) είναι μερικά βασικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τον Αμφισβητία.

- Ο Εξυπηρετικός είναι τύπος που πιθανότατα θα ανταποκριθεί σε μια εξωτερική προσδοκία που έχει τεθεί από έναν τρίτο, αντιστέκεται όμως σθεναρά στις εσωτερικές προσδοκίες που θέτει ο ίδιος για τον εαυτό του. Για παράδειγμα, είναι ένα άτομο που δεν αργεί ποτέ στη δουλειά του αλλά δυσκολεύεται πολύ να κόψει μια κακή συνήθεια, όπως το πρόχειρο φαγητό.

Ο Εξυπηρετικός είναι πιο πιθανό να αδυνατίσει εάν κάποιος άλλος τον πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή. Ένας προσωπικός γυμναστής ή ένας διαιτολόγος που ενθαρρύνει και πιέζει τον Εξυπηρετικό είναι ο καλύτερος σύμμαχος στο αδυνάτισμα.

- Ο Επαναστάτης είναι αυτός που συνήθως απορρίπτει κάθε προσδοκία, εσωτερική ή εξωτερική. Θέλει να φέρεται ανεξάρτητα και πολλές φορές ανεξέλεγκτα και όσο πιέζεται από τους άλλους (ή και από τον ίδιο του τον εαυτό) να κάνει κάτι, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να το κάνει.

Ο Επαναστάτης απολαμβάνει τις πρωτότυπες και εναλλακτικές δραστηριότητες. Θα βαρεθεί πιθανότατα το γυμναστήριο, αλλά θα προτιμήσει δραστηριότητες όπως χορός.

Διαβάστε επίσης:

Δίαιτες & Αδυνάτισμα: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε και πότε
Οι 18 λιποδιαλυτικές τροφές που αδυνατίζουν (γράφημα)
Δείτε πώς θα κάψετε 600 θερμίδες την εβδομάδα χωρίς γυμναστική