ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Δημόσια Διαβούλευση, στόχος της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελπίδα θέλει Χρόνο

Η δημόσια, ανοιχτή διαβούλευση είναι ο καταλύτης της δημοκρατίας από εμπνεύσεως της. Σε μια εποχή όπου η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών οξύνεται διαρκώς, με τους πολίτες να παραμένουν απλοί λήπτες των αποφάσεων που τους αφορούν και όχι ουσιαστικοί συμμετέχοντες σε αυτές, έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών.

Η Δημόσια Διαβούλευση, στόχος της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α προτάσσει ότι οι πολίτες οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν καταθέτοντας τις απόψεις τους και διευκολύνοντας την Κυβέρνηση να πιέσει τον εαυτό της.

Κύριος εκφραστής, της θέσης αυτής είναι, μεταξύ άλλων, ο πρώην Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αφήνοντας στην άκρη την παγιωμένη θέση πολλών ότι κατέχουν τη μοναδική αλήθεια, έχει ανοίξει τον κύκλο της δημόσιας ανοικτής διαβούλευσης με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς και δημιουργικούς, ενεργούς πολίτες για την εξέλιξη και αναδιαμόρφωση του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας.

Από το ακριτικό Διδυμότειχο, την Καβάλα, την Κομοτηνή μέχρι τα Ιωάννινα και από τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία μέχρι την Κρήτη και τα Σφακιά, ο τέως Υπουργός Υγείας πρωτοπορεί και σπάει την παράδοση που θέλει τους φορείς να επισκέπτονται απλώς το Γραφείο του Υπουργού καταθέτοντας εκεί τα αιτήματά τους.

Με μότο το ότι οφείλουμε να στηρίξουμε όλη την επικράτεια γιατί τα σύνορά μας δεν περιχαράσσονται μόνο στο «αθηναϊκό κράτος», αναγνωρίζει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται σε κάθε τόπο ανάλογα με τα δημογραφικά και γεωγραφικά του χαρακτηριστικά.

Το πρωτόγνωρο σε όλους πείραμα της εφαρμογής δομών άμεσης δημοκρατίας στέφθηκε με επιτυχία. Ιατρικοί φορείς, διοικητές, σύλλογοι ασθενών, πολίτες προέβησαν σε ένα δημιουργικό διάλογο με τον Υπουργό, ο οποίος, ως οφείλει αναγνωρίζει πως πρέπει να δρα ως εκπρόσωπος του λαού και μόνον αυτού.

Χαρακτηριστικό της θέλησής του για ουσιαστική, ριζοσπαστική αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτές είναι η υπόσχεση που έδωσε και πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη για μηνιαία παρουσία του ιδίου ή του Αναπληρωτή Υπουργού στη Βόρεια Ελλάδα για συνέχιση του διαλόγου. Αυτό αποδεικνύει χαρακτηριστικά πως ο σταθμός στη Θεσσαλονίκη δεν αποτέλεσε απλώς ένα μέρος της περιοδείας του αλλά ουσιαστική απόφαση και δέσμευση για την αντιμετώπιση και επίλυση των ζητημάτων που ανακύπτουν στην περιοχή αυτή.

Η ελπίδα θέλει χρόνο. Έτσι, με την δέσμευση ότι η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί από το σύνολο της νέας Κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε συνδυασμό με τους λοιπούς δημόσιους φορείς της χώρας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την επαναδόμηση της δημοκρατίας στον τόπο που τη γέννησε.