ΕΙΔΗΣΕΙΣ

European Cancer Patient Coalition: 30 χρόνια μάχης με τον καρκίνο

Δύο θέματα βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη μάχη με τον καρκίνο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Καθηγητής Francesco de Lorenzo, πρόεδρος του European Cancer Patient Coalition (ΕCPC), στην εναρκτήρια ομιλία της ειδικής εκδήλωσης με τίτλο: «30 χρόνια μάχης με τον καρκίνο».

European Cancer Patient Coalition: 30 χρόνια μάχης με τον καρκίνο

Τα θέματα αυτά είναι η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο και η εναρμόνιση των Εθνικών Σημείων Επαφής (NCPs) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μεγάλα προγράμματά της EPAAC και CanCon, στα οποία περιλαμβάνονται σημαντικές δράσεις για τους ασθενείς με καρκίνο.

Παράλληλα, η Διασυνοριακή Υγειονομική Φροντίδα είναι ένας άλλος φιλόδοξος στόχος, στον οποίο η Ευρώπη έχει μείνει αρκετά πίσω, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Κομισιόν.

Ο κ. De Lorenzo ανέφερε ότι ακόμα και σήμερα οι ασθενείς με καρκίνο στην Ευρώπη δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, ενώ 21 από τα 28 κράτη-μέλη δεν εφαρμόζουν στην πράξη τη σχετική κοινοτική οδηγία για τη διασυνοριακή φροντίδα και θέτουν στους ασθενείς μια σειρά από προσκόμματα και προεγκρίσεις, προκειμένου να τους δεχθούν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ECPC επεσήμανε την απουσία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για τους ασθενείς με σπάνιες μορφές καρκίνου. Ο κ. De Lorenzo ανέφερε ότι οι ασθενείς με καρκίνο βιώνουν ένα τραγικό παράδοξο: Ενώ η επιστήμη υπόσχεται καινοτόμες θεραπείες, αυτές δεν είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.

Επιπλέον, ο ρόλος του ΕΜΑ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ασθενών, οι οποίοι βιώνουν απαράδεκτες καθυστερήσεις και εμπόδια στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων εμφανίζονται όλο και συχνότερα στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η επικράτηση της λογικής του κέρδους έναντι του κοινωνικού οφέλους, συνεπικουρούμενη από την λιτότητα, έχει απομακρύνει τους ασθενείς από καινοτόμες θεραπείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως γνωστόν, δεν έχει τα νομικά όπλα για να αμβλύνει αυτές τις καταστάσεις, όμως οι Ευρωπαίοι καρκινοπαθείς χαιρετίζουν τις κινήσεις του αρμόδιου Επιτρόπου για τα θέματα των ελλείψεων και των παράλληλων εξαγωγών.

Πολλά παραμένουν να γίνουν ακόμα, αυτός είναι ο λόγος που η ECPC, που εκπροσωπεί τις φωνές 369 ενώσεων ασθενών με καρκίνο στην Ευρώπη, θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε στο Λουξεμβούργο από την Κομισιόν και την Κυβέρνηση του Λουξεμβούργου στις 15 Σεπτεμβρίου και συνέπεσε χρονικά με το μεγάλο ευρωπαϊκό συνέδριο για τις σπάνιες παθήσεις, κύριο θέμα των οποίων ήταν και οι σπάνιες μορφές καρκίνου.