ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ηλικιωμένοι με προβλήματα ακοής κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

Οι ηλικιωμένοι με εξασθένηση της ακοής ενδεχομένως να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τους συνομηλίκους τους χωρίς προβλήματα ακοής.

Οι ηλικιωμένοι με προβλήματα ακοής κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον Δρ Κέβιν Κοντρερα, διαπίστωσε σε δείγμα σχεδόν 1.700 ατόμων, 70 ετών και άνω, ότι όσοι είχαν εξασθενημένη ακοή είχαν 21% έως 39% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν τα επόμενα έξι χρόνια.

Από τους ηλικιωμένους, 589 είχαν ήπια απώλεια ακοής, 550 είχα μέτρια έως σοβαρή απώλεια και 527 είχαν φυσιολογική ακοή.

Οι ηλικιωμένοι με απώλεια ακοής έτειναν να έχουν και άλλα προβλήματα συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ποσοστού καπνίσματος, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι όσο μεγαλώνουμε είναι φυσιολογικό να χάνουμε την ακοή μας. Αλλά η απώλεια της ακοής έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια της ακοής σχετίζεται με ταχύτερη εξασθένηση της μνήμης και της σκέψης. Επομένως είναι πιθανόν η απώλεια της ακοής να επηρεάζει άμεσα τα ποσοστά θνησιμότητας, που καταγράψαμε στη μελέτη» σχολιάζει ο Δρ Κοντρερα.

Διαβάστε επίσης:
Μήπως χάνετε την ακοή σας; Κάντε το τεστ και μάθετε άμεσα! (ηχητικό βίντεο)
Φρούτα και λαχανικά για καλύτερη ακοή, λένε οι επιστήμονες