ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η θεραπεία εν όψει εμμηνόπαυσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Οι γυναίκες που ξεκινούν εγκαίρως ορμονική θεραπεία ενόψει εμμηνόπαυσης μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Η θεραπεία εν όψει εμμηνόπαυσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Δρ Τζερμαν Καρασκβιλα, μελέτησε στοιχεία από πέντε σουηδικές έρευνες και αφορούσαν συνολικά 75.000 γυναίκες που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έως 23 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, περισσότερες από 4.700 εκδήλωσαν ή πέθαναν από καρδιακή νόσο. Συγκριτικά με εκείνες που δεν έκαναν ποτέ ορμονική θεραπεία, οι γυναίκες που την άρχισαν εντός πέντε ετών από τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν προσβλήθηκαν από καρδιακή νόσο για κατά μέσο όρο 13 χρόνια περισσότερο.

Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα, το βάρος και η υπέρταση.

Ο Δρ Καρασκβιλα εξηγεί ότι «ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρώιμη ορμονική αγωγή βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, ενώ η καθυστέρηση της έναρξης της θεραπείας όχι. Επιπλέον, ενισχύεται η θεωρία ότι οι νέες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από την πρώιμη ορμονική αγωγή καθώς αυτή συντελεί σε μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης».

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στο Λας Βέγκας.

Διαβάστε επίσης:
Τέσσερις απλοί τρόποι να καθυστερήσετε την εμμηνόπαυση
Πέντε αλλαγές που συμβαίνουν στο δέρμα σας κατά την εμμηνόπαυση