ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα αντιοξειδωτικά επιταχύνουν τον καρκίνο στα πειραματόζωα

Ακόμη μια επιστημονική έρευνα έρχεται να ρίξει ένα πέπλο αμφιβολίας πάνω από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες θεωρούνται ότι κάνουν καλό στη υγεία και επιβραδύνουν τη γήρανση.

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα αντιοξειδωτικά επιταχύνουν τον καρκίνο στα πειραματόζωα

Η νέα αμερικανική μελέτη έγινε σε πειραματόζωα (ποντίκια) και διαπίστωσε ότι η χορήγηση αντιοξειδωτικών επιτάχυνε τον καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα) σε αυτά.

Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων ο ελληνο-κυπριακής καταγωγής Μιχάλης Αγαθοκλέους), με επικεφαλής τον Σον Μόρισον του Ιατρικού Κέντρου του Νοτιοδυτικού Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", δήλωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα φαίνεται να ωφελούνται από τα αντιοξειδωτικά περισσότερο σε σχέση με τα υγιή κύτταρα, με αποτέλεσμα την εξάπλωση των μεταστάσεων.

Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εγείρει πλέον σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο οι καρκινοπαθείς πρέπει να παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα με αντιοξειδωτικά. Από την άλλη, οι υγιείς άνθρωποι χωρίς καρκίνο μπορεί κάλλιστα να ωφεληθούν από τα αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να παίρνουν όχι αντιοξειδωτικά, αλλά -αντίθετα- ουσίες που ευνοούν την οξείδωση στον οργανισμό τους. «Θα πρέπει πλέον να εξετάσουμε κατά πόσο η αύξηση του οξειδωτικού στρες μπορεί να εμποδίσει τις μεταστάσεις», δήλωσε ο Μόρισον.

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη ζημιά που κάνουν οι χημικές ουσίες γνωστές ως «ελεύθερες ρίζες» στο DNA. Παράγονται φυσικά στο σώμα, αλλά μπορεί κανείς να λάβει αυξημένη ποσότητα μέσω της διατροφής του (πολλά λαχανικά και φρούτα) ή μέσω ειδικών συμπληρωμάτων.