ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα εθνικό πρόγραμμα για την υγεία ελληνικής ιδιοκτησίας

Η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός εθνικού προγράμματος για την υγεία, ελληνικής ωστόσο ιδιοκτησίας, επισημάνθηκε από όλους τους φορείς, κατά την διάρκεια του 14ου συνεδρίου Healthworld με τίτλο: «does health matter?» (την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη) που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του ΣΦΕΕ.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα εθνικό πρόγραμμα για την υγεία ελληνικής ιδιοκτησίας

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσα στα όρια της μνημονιακής υποχρέωσης, με κύριο άξονα παρεμβάσεων στην συνταγογράφηση και τον όγκο της κατανάλωσης, αφού σε επίπεδο τιμών, η αντοχή των φαρμακευτικών εταιριών έχει εξαντληθεί.

Κατά την διάρκεια του διημέρου από το βήμα του συνεδρίου πέρασαν πολύ σημαντικοί εκπρόσωποι και φορείς από τον χώρο της υγείας στην χώρα μας, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους αναφορικά με τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και οι οποίοι συνέβαλαν δημιουργικά στην δημιουργία ενός μοντέρνου , βιώσιμου και προβλέψιμου συστήματος υγείας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις θυσίες και τις προσδοκίες του Ελληνικού λαού για την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Μερικά από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στο συνέδριο είχαν να κάνουν με την απόδοση αξίας στην υγειονομική περίθαλψη, την φαρμακευτική βιομηχανία ως παράγοντα ενίσχυσης μιας υγιούς οικονομίας, τρόποι με τους οποίους μπορεί να αλλάξει το σύστημα, η κοινωνική-οικονομική αξία του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της διαγνωστικής τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη, η εξισορρόπηση του κόστους και της ποιότητας του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω μιας αποτελεσματικής μεθοδολογίας διαχείρισης των προμηθειών κ.α.

Ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και Συντονιστής των Εργασιών του Συνεδρίου κ. Ιωάννης Κυριόπουλος ανέφερε: "Η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα είναι πλέον οριακή. Τα φαινόμενα εκφυλισμού και κατάρρευσης επιταχύνονται. Κατά συνέπεια, οι παρατηρούμενες συγκλίσεις μεταξύ της πολιτικής τάξης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της φαρμακευτικής και βιοιατρικής βιομηχανίας, του ιατρικού σώματος, των επαγγελματιών της υγείας και των ασθενών, αποτελούν την βάση ενός "εθνικού μνημονίου", όχι ως αντίδραση αλλά ως υπέρβαση της υφιστάμενης κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι για την σύγκλιση αυτή, διαπιστώνονται κεντρομόλες κινήσεις από όλες τις πλευρές".

O Πρόεδρος της Επιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου & Διευθύνων Σύμβουλος, Ιατρικά Προϊόντα Johnson & Johnson κ. Θεόδωρος Λιακόπουλος επεσήμανε: "Χρειάζεται η νέα κυβέρνηση συγχρόνως με την προσέλκυση νέων επενδύσεων να εστιάσει την προσοχή της, στις ήδη υπάρχοντες εταιρίες του χώρου που έχουν στηρίξει το σύστημα υγείας στα χρόνια της ύφεσης. Οι βασικές προτάσεις για τον χώρο του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι η αναδιάρθρωση του παρατηρητηρίου τιμών, η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος προμηθειών και η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών"

Διαβάστε ακόμη:

Haseeb Ahmad της MSD: Τα 6 βήματα για ένα βιώσιμο & ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας στη μετα-μνημονιακή εποχή

14ο Healthworld: Το φάρμακο, προνομιακό πεδίο για την ανασυγκρότηση της χώρας