ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεσογειακή διατροφή για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο

Αν θέλετε να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο καθώς μεγαλώνετε, ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή, συστήνουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Μεσογειακή διατροφή για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η διατροφή αυτή σχετίζεται με μειωμένο ρυθμό ατροφίας του εγκεφάλου, η οποία οφείλεται στην απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων λόγω ηλικίας.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε 674 ηλικιωμένους (η μέση ηλικία τους ήταν τα 80 έτη) με φυσιολογικές νοητικές ικανότητες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούσαν ιδιαίτερα τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, όσοι ακολουθούσαν συστηματικά τουλάχιστον πέντε από τις συστάσεις της είχαν μεγαλύτερο ολικό όγκο εγκεφάλου, καθώς και περισσότερη φαιά και λευκή ουσία.

Η μεσογειακή διατροφή συνιστά πολλά μη επεξεργασμένα (ολικής αλέσεως) δημητριακά, λαχανικά, ψάρια, όσπρια και φρούτα, ως κύριο λιπίδιο το ελαιόλαδο και μέτριες ποσότητες αλκοόλ, καθώς και χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων, γαλακτοκομικών, κρέατος, πουλερικών και γλυκών.

Τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν στους εθελοντές της μελέτης που έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια και το λιγότερο κρέας, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neurology», η οποία είναι το επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (ΑΑΝ).

Μάλιστα ήταν τόσο σημαντικά, ώστε ήταν σαν να διέθεταν εγκέφαλο πέντε χρόνια νεότερο απ' ό,τι ήταν η πραγματική τους ηλικία.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη πως ό,τι ωφελεί την καρδιά, ωφελεί και τον εγκέφαλο, σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γιαν Γκου, επίκουρη καθηγήτρια Νευροψυχολογίας στο Τμήμα Νευρολογίας του Κολούμπια.

Και πρόσθεσε: «Τα νέα ευρήματα είναι συναρπαστικά διότι εγείρουν την πιθανότητα ότι μπορούμε να αποφύγουμε την συρρίκνωση του εγκεφάλου και τις επιπτώσεις της γήρανσης σε αυτόν, κάνοντας κάτι τόσο απλό όσο το να προσέχουμε τη διατροφή μας. Με βάση τη μελέτη μας, απαραίτητο είναι να τρώμε τουλάχιστον 90 έως 150 γραμμάρια ψάρι την εβδομάδα και να αποφεύγουμε τα πολλά κρέατα, ενώ ακόμα κι αν ακολουθεί κανείς μόλις πέντε από τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής, προστατεύει τον εγκέφαλό του».

Διαβάστε επίσης:
Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει και από την απώλεια μνήμης
Πόσο ελαιόλαδο να τρώτε για να προστατευτείτε από την καρδιοπάθεια
Νέα έρευνα: Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στο μυαλό των ηλικιωμένων