ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημιουργείται Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων στον Πειραιά

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας θα λειτουργήσει στον Πειραιά.

Δημιουργείται Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων στον Πειραιά

Αυτό αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και το Κέντρο, στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης όλοι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και άλλοι φορείς της περιοχής, θα στελεχωθεί από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και θα στεγαστεί σε κτίριο της Περιφέρειας Αττικής στον Πειραιά. Επίσης, θα δημιουργηθούν παραρτήματα στους άλλους δήμους της περιοχής.

Όπως διευκρινίζει η ΠΕ Πειραιά, το Κέντρο Πρόληψης δεν έχει σχέση με την απεξάρτηση, θεραπεία ή επανένταξη εθισμένων ατόμων.
Στόχος η πρόληψη

Αντίθετα, τα προγράμματά του αφορούν αποκλειστικά και μόνο την πρόληψη και γι’ αυτό απευθύνονται σε:

-Γονείς, μαθητές και έφηβους, αθλητικούς συλλόγους, επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα (εκπαιδευτικοί, προπονητές, αστυνομικοί, επαγγελματίες υγείας, ιερείς, στρατιωτικοί κ.ά.), στην ευρύτερη κοινότητα.

-Το αντικείμενο του Κέντρου Πρόληψης δεν περιορίζεται μόνο στο πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά τα προγράμματά του αφορούν την πρόληψη για κάθε τι που προκαλεί εθισμό (αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια κ.ά.).

-Οι στόχοι, που καθορίζονται ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθύνονται και τη διάρκεια της παρέμβασης είναι μεταξύ άλλων:

• Η ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που να αντιστέκονται στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

• Η συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας, με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας.

• Η ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων σε θέματα πρόληψης.

• Η έγκαιρη αναγνώριση πιθανής εξαρτητικής συμπεριφοράς και η ενημέρωση.

Διαβάστε επίσης:

Νέο Κέντρο Πρόληψης Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Θεσμός πρόληψης και προαγωγής Υγείας τα Κέντρα Πρόληψης Υγείας των δήμων