ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γυμνάζεστε αλλά δεν χάνετε κιλά; Δείτε τι φταίει

Είναι αναμφίβολα μεγάλη η απογοήτευση που παίρνουμε όταν τα δίνουμε όλα στο γυμναστήριο και δεν βλέπουμε το δείκτη της ζυγαριάς να κουνιέται...

Γυμνάζεστε αλλά δεν χάνετε κιλά; Δείτε τι φταίει

Πέντε είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» στην περίπτωση αυτή και κάποιος από αυτούς ευθύνεται που δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.

1. Ενεργειακό ισοζύγιο

Για να χάσουμε κιλά, πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες παίρνουμε από τη διατροφή μας. Για να αδυνατίσουμε αλλά ταυτόχρονα να έχουμε την ενέργεια που χρειάζεται ώστε να τροφοδοτήσουμε την προπόνησή μας, το ημερήσιο «έλλειμμα» θερμίδων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 500. Ο αυστηρός περιορισμός των θερμίδων θα οδηγήσει είτε σε ατονία, άρα και αναποτελεσματική σωματική άσκηση, είτε σε λιγούρες και... παρασπονδίες μέσα στην ημέρα.

2. Θερμιδοφόρα ροφήματα

Συχνά στρεφόμαστε σε έτοιμους χυμούς ή συσκευασμένα smoothies για να αποφύγουμε αναψυκτικά και άλλα ανθυγιεινά ποτά με πολλές θερμίδες. Έτσι όμως δεν αποφεύγουμε την πρόσληψη ζάχαρης και καταλήγουμε να φορτωνόμαστε περιττές θερμίδες. Οι φυσικοί χυμοί και τα smoothies που ετοιμάζουμε στο σπίτι από φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι στην περίπτωση αυτή η ιδανική λύση.

3. Συναισθηματική υπερφαγία

Πολλές φορές τρώμε όχι επειδή πεινάμε, αλλά επειδή έχουμε στρες, είμαστε στεναχωρημένοι ή έχουμε νεύρα. Πρέπει να «ακούμε» το σώμα μας και να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε την πραγματική πείνα από τη λιγούρα. Ακόμη κι αν αισθανόμαστε ότι θέλουμε να φάμε κάτι ενώ δεν πεινάμε πραγματικά, καλό είναι να επιλέξουμε ένα υγιεινό σνακ, όπως λίγη μαύρη σοκολάτα ή μερικοί ξηροί καρποί, από το να πέσουμε με τα μούτρα στο παγωτό!

4. Λάθος υπολογισμός των καύσεων

Ο διάδρομος, το ελλειπτικό και το στατικό ποδήλατο του γυμναστηρίου δίνουν μια εκτίμηση για τις θερμίδες που καίμε ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Δεν πρέπει όμως να βασιζόμαστε απόλυτα σε αυτές τις μετρήσεις, καθώς το περιθώριο λάθους αγγίζει έως και το 30%.

5. Έλλειψη ύπνου

Όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά, εστιάζουμε υπερβολικά στην παράμετρο της διατροφής και της γυμναστικής, αγνοώντας άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την «ετυμηγορία» της ζυγαριάς. Ο ύπνος είναι ένας από τους βασικότερους και η έλλειψή του μπορεί να αποδιοργανώσει κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς οδηγεί σε ανεξέλεγκτες λιγούρες. Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με την αυξημένη συσσώρευση λίπους στο σώμα.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή: O κανόνας 80/20 που εφαρμόζουν η Τζέσικα Άλμπα και η Μιράντα Κερ
Μειώστε το σωματικό σας λίπος κατά 1/3 με αυτήν την απλή συνήθεια
Πώς θα χάσετε 5% του σωματικού σας λίπους σε 10 μέρες