ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα ψώνια των Χριστουγέννων!

Όλοι ετοιμαζόμαστε για εξορμήσεις στα μαγαζιά προκειμένου να προμηθευτούμε δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και να εφοδιάσουμε το ψυγείο μας με τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι.

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα ψώνια των Χριστουγέννων!

Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν ότι τα χριστουγεννιάτικα ψώνια κρύβουν αρκετούς μικρούς κινδύνους για την υγεία μας.

Δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε πόνους, περιττές θερμίδες και άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις.

- Ανθυγιεινές επιλογές

Πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Ντιουκ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν για τα ψώνια τους επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες είναι πιο πιθανό να αγοράσουν περισσότερα γλυκά και ανθυγιεινά σνακ. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται moral licensing (ηθική έγκριση): Εάν κάνουμε μια καλή πράξη, εν προκειμένω όταν χρησιμοποιούμε τσάντες φιλικές προς το περιβάλλον, θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε και κάποια... ζαβολιά, όπως να αγοράσουμε και να φάμε κάτι (νόστιμο) που ξέρουμε ότι δεν μας κάνει καλό.

- Παρορμητικές αγορές

Αποφύγετε να πάτε στο σούπερ μάρκετ με άδειο στομάχι. Έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές που πεινούν όταν ψωνίζουν είναι πιο πιθανό να παρασυρθούν και να αγοράσουν θερμιδοφόρα προϊόντα. Εάν αποφασίσετε να φάτε κάτι πριν πάτε για ψώνια, να θυμάστε ότι το σνακ που θα επιλέξετε μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές σας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ ζήτησαν από 120 εθελοντές να φάνε είτε ένα μήλο είτε ένα μπισκότο ή να μην φάνε τίποτα πριν πάνε για ψώνια. Όσοι είχαν φάει το μήλο αγόρασαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά απ’ όσους δεν είχαν φάει τίποτα και 28% περισσότερα φρέσκα προϊόντα απ’ όσους είχαν φάει το μπισκότο!

- Λοιμώξεις

Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα δείγματα φαγητού που σας προσφέρουν; Τότε είναι πιο πιθανό να κολλήσετε κάποιο κρυολόγημα, γρίπη ή ακόμη και τροφική δηλητηρίαση. Στην περίπτωση αυτή δεν ευθύνεται το φαγητό που σας προσφέρουν, αλλά τα βρόμικα χέρια σας που έχουν έρθει σε επαφή με δεκάδες συσκευασίες και φυσικά με το καρότσι στο οποίο έχετε τοποθετήσει τα ψώνια σας ή τις σακούλες που κρατάτε.

- Τραυματισμοί

Μην κουβαλάτε πολλές σακούλες και προτιμήστε το καρότσι αντί για το καλάθι όταν κάνετε τα ψώνια σας. Το αφύσικα μεγάλο βάρος ταλαιπωρεί τη μέση και τον αυχένα σας και μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στην πλάτη και τους ώμους.