ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έφτασαν και στη Βρετανία τα ανθεκτικά σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά μικρόβια

Ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που κάνει τα μικρόβια ανθεκτικά και στο τελευταίο αντιβιοτικό που είχε απομείνει, εντοπίστηκε σε ζώα και ανθρώπους στη Βρετανία.

Έφτασαν και στη Βρετανία τα ανθεκτικά σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά μικρόβια

Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι μικρός, γίνονται πάντως εντατικοί έλεγχοι για να αποτυπωθεί η ακριβής έκταση.

Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πανδημίας ανθεκτικών μικροβίων, όταν έγινε γνωστό πως σε φάρμες και νοσηλευόμενους ασθενείς στην Κίνα εντοπίστηκαν πανανθεκτικά μικρόβια.

Τα μικρόβια αυτά αντιστέκονται σε όλα ανεξαιρέτως τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, διότι έχουν αποκτήσει αντοχή και στο τελευταίο που υπήρχε, την κολιστίνη.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, το μεταλλαγμένο γονίδιο που ευθύνεται για την αντοχή στην κολιστίνη εντοπίστηκε και σε μικρόβια στη Δανία.

Οι βρετανικές Αρχές νόμιζαν ότι είχαν στη διάθεσή τους λίγα χρόνια έως ότου φτάσει στα εδάφη τους, αλλά παρ’ όλα αυτά άρχισαν να κάνουν προληπτικούς ελέγχους σε δείγματα βακτηρίων της τελευταίας διετίας.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE) που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας της Γηραιάς Αλβιώνας, από τα 24.000 βακτηριακά δείγματα ανθρώπων που εξέτασε, τα 15 έφεραν το μεταλλαγμένο γονίδιο MCR-1 που προκαλεί αντοχή στην κολιστίνη.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν δείγματα σαλμονέλας και κολοβακτηριδίου (e. coli).

Αντίστοιχα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων & Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) ανακοίνωσε πως ανάλογα ευρήματα υπήρχαν και σε δείγματα από τρεις φάρμες χοίρων.

Τα καλά νέα είναι ότι παρότι τα συγκεκριμένα δείγματα έφεραν το MCR-1, δεν έφεραν και το γονίδιο της αντοχής σε μία άλη οικογένεια αντιβιοτικών (τις καρβαπενέμες) και έτσι ασθενείς και ζώα θεραπεύτηκαν επιτυχώς.

Διαβάστε επίσης:

Ανακάλυψαν την «αχίλλειο πτέρνα» των ανθεκτικών μικροβίων