ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εταιρεία Ογκολόγων: Ρεκόρ περικοπών στις δαπάνες υγείας - Σε κίνδυνο η ζωή των καρκινοπαθών

Απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας, σε ότι αφορά τα δικαιώματα των ασθενών, την πρόληψη, αλλά και την επιβίωση από καρκίνο, με «ρεκόρ περικοπών» στις δαπάνες υγείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ιωάννη Βαρθαλίτη.

Εταιρεία Ογκολόγων: Ρεκόρ περικοπών στις δαπάνες υγείας - Σε κίνδυνο η ζωή των καρκινοπαθών

Όπως τόνισε ο κ. Βαρθαλίτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), οι δομές και το προσωπικό των ογκολογικών υπηρεσιών αντανακλούν τις ανάγκες της προηγούμενης εικοσαετίας, ενώ οι περικοπές στις δαπάνες υγείας, στατιστικά έχει αποδειχθεί ότι συνοδεύεται από επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν, όπως είπε, τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας, τα οποία θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 70 και στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν μόνο 27, εκ των οποίων πάνω από το 50% έχουν περάσει την 12ετία.

Σε συνδυασμό με το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης, σημειώνονται μεγάλες και επικίνδυνες αναμονές μηνών, όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γιώργος Πισσάκας.

«Με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση», αντιμετωπίζεται από το ελληνικό Δημόσιο η ακτινοθεραπεία, ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του καρκίνου, αφού έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από τη νόσο, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών θα την χρειασθούν σε κάποια φάση της θεραπείας τους, είπε ο κ. Πισσάκας.

Ο καρκίνος εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις, καθώς μέχρι το 2025 τα νέα ετήσια περιστατικά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 19,3 εκ. από 14,1 που ήταν το 2012, με τους επιστήμονες να θεωρούν εφικτή τη μείωση των πρόωρων θανάτων αν υιοθετηθούν υγιεινές επιλογές, καθώς το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που μπορούμε να αλλάξουμε.

Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. Παράλληλα κάθε χρόνο, 8,2 εκ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου και από αυτούς 4 εκ. πεθαίνουν πρόωρα (σε ηλικίες μεταξύ 20-69 ετών).

Όσον αφορά την Ελλάδα, ένας στους τρεις Έλληνες ενδέχεται να εκδηλώσει καρκίνο σε κάποια στιγμή της ζωής του, ενώ συνολικά στη χώρα μας καταγράφονται περισσότερες από 28.000 νέες περιπτώσεις ετησίως.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, προγραμματίζει συντονισμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα με σύνθημα «Μπορούμε-Μπορώ».

Στην Αθήνα την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Νίκης από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους , θα γίνονται συζητήσεις, θα υπάρξουν μουσικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν φρούτα για να τονιστεί η αξία της υγιεινής διατροφής. Επίσης, σε περίπου 60 ανασφάλιστους πολίτες του δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθούν σπιρομετρήσεις και μαστογραφίες από τον κινητό μαστογράφο.

Διαβάστε επίσης:

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί & ελλείψεις σε ΜΕΘ, εκρηκτικό μείγμα για την δημόσια υγεία

34 νεκροί από την γρίπη - Βροχή τα αιτήματα για κλίνες ΜΕΘ - Άνοιγμα ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα