ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

34 νεκροί από την γρίπη - Βροχή τα αιτήματα για κλίνες ΜΕΘ - Άνοιγμα ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα

Σε 34 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από την γρίπη ενώ σε ΜΕΘ σήμερα νοσηλεύονται 97 άνθρωποι. Η εποχική γρίπη έχει δείξει για τα καλά πλέον τα δόντια της και όπως εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι, θα έχει ανοδική πορεία τις επόμενες εβδομάδες.

34 νεκροί από την γρίπη - Βροχή τα αιτήματα για κλίνες ΜΕΘ - Άνοιγμα ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Συνολικά από την αρχή που ξεκίνησε το κύμα της γρίπης, έχουν νοσηλευθεί 180 άτομα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν σε 95 και οι νεκροί σε 29.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα αιτήματα για κλίνες ΜΕΘ μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας ανέρχονταν σε 71, ενώ είχαν βρεθεί 7. Φυσικά όλα τα αιτήματα δεν αφορούσαν σε ασθενείς με γρίπη. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, οι ανάγκες είναι μεγάλες και η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα οι 200 νέες κλίνες και να δρομολογηθούν οι 500 προσλήψεις σε γιατρούς (100) και νοσηλευτές (400) όπως έχει δεσμευθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με την ευρεία σύσκεψη της Δευτέρας για την γρίπη στο υπουργείο Υγείας, όπως έγινε γνωστό, τις ΜΕΘ θα εξακολουθήσει να τις διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) αλλά την επιτήρηση θα έχει πλέον το ΕΚΕΠΥ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, τόνισε ότι θα προσπαθήσει να φέρει στο σύστημα επιπλέον Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τον ιδιωτικό τομέα. Να θυμίσουμε ακόμη, ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), έχοντας πλήρη επίγνωση της τραγικής κατάστασης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το ΕΣΥ, παραχώρησε οικειοθελώς 22 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για μία προσωρινή παραχώρηση ωστόσο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.

Για ακόμη μία φορά πάντως, στην διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκε με έμφαση και προβληματισμό ο χαμηλός εμβολιασμός της κοινότητας αλλά και των υγειονομικών. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, ο εμβολιασμός γιατρών και νοσηλευτών, είναι κάτω από 10%.

Ξανθός: Η διαχείριση των περιστατικών χωρίς πρόβλημα

Ειδικότερα, μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, η διαχείριση των περιστατικών της γρίπης γίνεται χωρίς προβλήματα.

Εξέφρασε, όμως, την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας που δεν ξεπερνά το 10%. Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος του τεστ ανίχνευσης του ιού Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και στη δωρεάν διάθεση των αντιϊκών φαρμάκων tamiflu και relenza από τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προσλήψεις των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών οι οποίοι το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν στελεχώσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι γνωστό ότι με τις διαθέσιμες κλίνες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση αυτής της περιόδου. Εκτιμάται ότι με τους παραπάνω διορισμούς θα σταθεροποιηθεί η λειτουργία των σημερινών κλινών ΜΕΘ και ότι θα ανοίξουν επιπλέον κλίνες που είναι πλήρως εξοπλισμένες αλλά παραμένουν τα τελευταία χρόνια κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρεία σύσκεψη για την γρίπη σήμερα στο υπ. Υγείας - Τι θα θέσουν οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ

22 κλίνες ΜΕΘ από τις Ιδιωτικές Κλινικές στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου