ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χασμουρητό: Μύθος ή αλήθεια ότι είναι κολλητικό;

Γυναίκες και άνδρες χασμουριούνται το ίδιο από μόνοι τους, όμως όταν το χασμουρητό τους είναι κολλητικό, επειδή βλέπουν άλλους γύρω τους να χασμουριούνται, τότε οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Χασμουρητό: Μύθος ή αλήθεια ότι είναι κολλητικό;

Το χασμουρητό είναι πιο κολλητικό μεταξύ φίλων και συγγενών παρά μεταξύ ξένων, ενώ συμβαίνει και σε πιθήκους που είναι συγγενείς των ανθρώπων, όπως οι χιμπατζήδες. Επίσης, οι άνθρωποι μπορούν να χασμουρηθούν ακόμη κι αν απλώς σκέφτονται κάποιον άλλο που χασμουριέται ή διαβάζουν γι’ αυτόν.

bigstock Woman Yawning And Working In A 84420794

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την Ελιζαμπέτα Παλάγκι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πίζα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Open Science της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το Science και τη βρετανική Independent, ανέλυσαν πάνω από 4.000 χασμουρητά σε τρένα, αεροπλάνα, εστιατόρια, γραφεία κ.α.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν αν κάποιος ή κάποια χασμουριόταν και κατά πόσο οι γύρω του τον μιμούνταν την αντίδρασή του αυτή μέσα στο επόμενο τρίλεπτο. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες «κολλάνε» το χασμουρητό σε ποσοστό περίπου 55% (δηλαδή πάνω από τις μισές φορές θα χασμουρηθούν αν κάποιος γύρω τους χασμουριέται), ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 40%.

Το χασμουρητό θεωρείται σημάδι ενσυναίσθησης για τον άλλο και με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, οι γυναίκες τείνουν να νιώθουν τα συναισθήματα των άλλων περισσότερο από τους άνδρες, το «κόλλημα» του χασμουρητού εντάσσεται μάλλον σε αυτή ακριβώς την αυξημένη ευαισθησία απέναντι στους γύρω τους.

Διαβάστε επίσης:

Το τεστ του... χασμουρητού ξεσκεπάζει τους ψυχοπαθείς!
Δείτε τι αποκαλύπτει για τη σχέση σας ένα απλό... χασμουρητό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ