ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής μειώνει το στρες

Ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής μειώνει το στρες

Μη χάνετε την ευκαιρία να παρακολουθείτε ζωντανές συναυλίες μουσικής, καθώς μειώνουν το στρες και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά κάνει αυτή τη διαπίστωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ντέιζι Φάνκορτ του Centre for Performance Science του Imperial College του Λονδίνου και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής της Βρετανίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας Public Health, μελέτησαν 117 εθελοντές που παρακολούθησαν δύο συναυλίες κλασικής μουσικής.

bigstock Music background with piano ke 85189055

Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα σάλιου λίγο πριν τις συναυλίες και ξανά μετά από μία ώρα, στη διάρκεια του διαλείμματος. Διαπιστώθηκε ότι μία ώρα συναυλίας ήταν αρκετή για να μειώσει αισθητά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) στον οργανισμό των ανθρώπων, καθώς επίσης και της κορτιζόνης.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στοιχεία ότι η παρακολούθηση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης μπορεί να έχει άμεσα τέτοια επίδραση στην ενδοκρινική δραστηριότητα», δήλωσε η Φάνκορτ.

Η κορτιζόλη παράγεται στο σώμα λόγω είτε σωματικού είτε ψυχολογικού στρες. Σε μικρές ποσότητες έχει θετική επίδραση (π.χ. αυξάνει την εγρήγορση και την ευεξία), αλλά όταν η αύξησή της είναι χρόνια, επιβαρύνει την υγεία (καρδιοπάθειες, διαβήτης, υπέρταση κ.α.).

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να μειώσει την ορμόνη του στρες, κάτι που ήδη αξιοποιείται σε χώρους όπως τα νοσοκομεία. Επίσης, το τραγούδι και η συμμετοχή σε χορωδία έχουν εξίσου θετική επίδραση.

bigstock Close up of musician hands cla 110753930

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι άνθρωποι στις συναυλίες ανταποκρίνονται θετικά στη μουσική και ηρεμούν ανεξάρτητα από την ηλικία τους, το «μουσικό αφτί» τους ή το πόσο εξοικειωμένοι είναι με το συγκεκριμένο είδος μουσικής που ακούν.

Πάντως, επειδή η νέα μελέτη εστίασε στις συναυλίες κλασικής μουσικής, η οποία από τη φύση της είναι σχετικά ήρεμη, το πείραμα πρέπει να επαναληφθεί με συναυλίες και άλλου είδους μουσικής, καθώς επίσης με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πέρα από τις μουσικές.

Διαβάστε επίσης:

Η συμμετοχή σε χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό!

Η μουσική μειώνει τον πόνο και το άγχος των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση

Όταν η μουσική προκαλεί διέγερση παρόμοια με αυτή του σεξ!